Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η αντίληψη ότι οι μήνες της στρατιωτικής θητείας θα πρέπει να αξιοποιούνται για την ανάπτυξη πρόσθετων επαγγελματικών δεξιοτήτων προς όφελος των στρατευσίμων, αλλά και προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις και η συνολική κρατική μηχανή να επωφελούνται από τα προσόντα και τις γνώσεις των έφεδρων στελεχών τους.
Το εγχείρημα που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις έχουν αναλάβει, μετά το πράσινο φως του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Άμυνας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ρόλο «τεχνικού συμβούλου» θα έχει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπό την Κυριάκο Πιερρακάκη.
Στην πλήρη ανάπτυξή του το σχέδιο περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν ακριβέστερη «αντιστοίχηση» μεταξύ των δεξιοτήτων όσων προσέρχονται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία και των θέσεων και αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίζουν οι νεοσύλλεκτοι θα δημιουργείται μια μεγάλη βάση δεδομένων.
Στην συνέχεια θα «ματσάρονται» σε ανάλογους τομείς ώστε με την ολοκλήρωση της θητείας τους να έχουν αποκτήσει πρόσθετη εμπειρία και πιστοποιημένα προσόντα.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική πρόνοια θα προβλέπεται για όσους κατατάσσονται στον στρατό διαθέτοντας ιδιαίτερες δεξιότητες και τίτλους σπουδών, με βάση το αντίστοιχο «μοντέλο του Ισραήλ».