Παιδική πορνογραφία: Δραματική ετήσια αύξηση κατά 133% μέσα σε ένα έτος καταγράφει στην Ελλάδα η ανοιχτή γραμμή SafeLine.gr. σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκε το 2022 για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Αύξηση 35% καταγράφηκε το ίδιο διάστημα στον συνολικό αριθμό καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο, οι οποίες έφτασαν τις 12.000 αναφέρει η υπηρεσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει το Safeline.gr «Όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται». Την εν λόγω διαπίστωση επικαλείται η δράση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έχοντας στην κατοχή της δεδομένα του ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE για ακόμα 49 γραμμές καταγγελιών σε όλο τον κόσμο.
Παιδική πορνογραφία: Τα κορίτσια διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του INHOPE τα κορίτσια διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της SafeLine.gr, σημαντική αύξηση υπήρξε και στον αριθμό των καταγγελιών για το απόρρητο των επικοινωνιών, στην εξαπάτηση μέσω phishing και τις οικονομικές απάτες.
Σημαντικό ποσοστό καταγγελιών αφορούσε τα κοινωνικά δίκτυα, με το 45% των καταγγελιών να αφορούν το Instagram και το 40% το Facebook.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο διαχειρίζεται την ανοιχτή γραμμή του SafeLine.gr είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο.
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί για με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων.
Το ενημερωτικό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLinegr δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του Διαδικτύου, για τις οποίες και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την Interpol.