Αναστάτωση επικράτησε στη Λοκρίδα εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που τράνταξε την περιοχή το μεσημέρι της Πέμπτης. Κάτοικοι, μιλώντας στο lamianow.gr, ανέφεραν ότι βγήκαν στους δρόμους και στην παραλία για να προστατευτούν.
«Εγώ κοιμόμουν και πετάχτηκα από ένα δυνατό κρότο, άκουσα ένα μπαμ. Ακούστηκε ένα βουητό 4-5 δευτερόλεπτα και μετά ήταν το ξαφνικό αυτό που ζήσαμε. Φωνές από τους γείτονες οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους και μιλούσαν για τον σεισμό. Δεν έχω ακούσει κάτι για ζημιές. Απλά ο κόσμος πανικοβλήθηκε και βγήκε στο δρόμο. Για αυτό ήρθαμε στην παράλια στη Σκάλα Αταλάντης γιατί φοβηθήκαμε για το ρήγμα της Αταλάντης», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος.
Ο σεισμός, σύμφωνα με το lamiarport.gr, προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες στα χωριά Καλαπόδι, Έξαρχο και στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κατολισθήσεις.
Μιλώντας στο ethnos.gr,ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και συνέστησε ψυχραιμία.
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν φαίνεται να σχετίζεται με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης, επειδή:
«Ως εκ τούτου και επειδή δίνει μετασεισμούς αυτή την ώρα, το παρακολουθούμε, μένουμε ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις και σε λίγες ώρα θα έχουμε καλύτερη εικόνα», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε πως «το ρήγμα της Αταλάντης όταν είχε ενεργοποιηθεί, το κατεχόμενο μέρος του ρήγματος, κινήθηκε προς τη θάλασσα, προς την Εύβοια. Άρα το συγκεκριμένο σημείο που έγινε ο σεισμός αυτός είναι εντελώς στην άλλη κατεύθυνση, είναι δηλαδή νοτιοδυτικά της Αταλάντης».
Ο κ. Καραστάθης εξήγησε ότι «το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει το 1894 δύο ισχυρότατους σεισμούς. Ο ένας ήταν μάλιστα της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ και μάλιστα είχε σχεδόν ερημοποίηση όλη την περιοχή. Αλλά μιλάμε για ένα διαφορετικό ρήγμα. Μιλάμε για ένα διαφορετικό φαινόμενο. Μιλάμε για την εκτατική διεύθυνση του ευβοϊκού κόλπου. Είναι κάτι τελείως ανεξάρτητο από το συγκεκριμένο αυτό φαινόμενο που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Αυτό το φαινόμενο εξελίσσεται σε μια περιοχή που όμως πρέπει να τονίσουμε αυτό δεν έχει καταγραμμένα ενεργά ρήγματα. Δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς. Θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε ενδεχομένως ένα σεισμό το 427 πΧ. που είχε γίνει στην περιοχή του Ορχομενού, αλλά χωρίς βάσιμα στοιχεία. Δηλαδή ήταν απλώς στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορεί να συσχετιστεί η συγκεκριμένη περιοχή με κάποιον ισχυρό σεισμό. Ακόμη και η ενόργανη σεισμικότητα, δηλαδή μιλάμε για τη σεισμικότητα την οποία έχει καταγραφεί με μηχανήματα και είναι αξιόπιστη, δεν είχε δώσει τα τελευταία χρόνια αλλά ούτε και από το 1900 και μετασεισμούς οι οποίοι έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την περιοχή αυτή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει μεγάλο σεισμό τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης. Το παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα δούμε την εξέλιξη του φαινόμενου».
Όπως επισήμανε, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Αττική. Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.