Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους», αντικείμενο της συνάντησης ήταν το νέο υπερσύγχρονο σύστημα επισυνδέσεων (κοριός) της ΕΛ.ΑΣ. που αναμένεται να εγκατασταθεί στον συγκεκριμένο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου εδρεύει η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Δι.Δ.Α.Π.) η οποία και θα έχει την εποπτεία.
Το νέο σύστημα νόμιμης παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό «όπλο» για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αφού «είναι σε θέση να «πιάνει» κάθε επικοινωνία, καθώς είναι ένα σύστημα πολύ εξελιγμένο», όπως αναφέρει στο «Εθνος» πηγή που έχει γνώση των δυνατοτήτων του.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι στη σύσκεψη των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. παραβρέθηκε και ο προμηθευτής του εν λόγω συστήματος, ο οποίος παρείχε πληροφορίες και ανέλυσε τις τεχνικές δυνατότητες του υπερκοριού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ φέρεται να δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για τις δυνατότητες νόμιμης υποκλοπής επικοινωνιών που γίνονται μέσω Διαδικτύου.
Ο υπερκοριός θα λειτουργεί με servers (διακομιστές) της ΕΛ.ΑΣ., θα έχει τη δυνατότητα λήψης και μετάδοσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, αλλά και της αποστολής στοιχείων στο «πεδίο μάχης», ενώ μετά την έναρξη της λειτουργίας του θα γίνει σταδιακά η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των αξιωματικών συζητήθηκε και ο αναβρασμός που επικρατεί στις φυλακές και συγκεκριμένα στις πτέρυγες των βαρυποινιτών. Οι δυνατότητες του νέου υπερκοριού είναι τεράστιες και οι ποινικοί εμφανίζονται θορυβημένοι.
Απομονωμένοι
Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι διαθέτουν κινητά τηλέφωνα εντός των φυλακών, μέσω των οποίων εξακολουθούν να ελέγχουν τις «επιχειρήσεις» τους στον έξω κόσμο και η λειτουργία του νέου συστήματος θα «κόψει» την επικοινωνία με τους συνεργούς τους.
Η σύσκεψη, που έγινε σε υψηλότατο επίπεδο, διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες. Οι αξιωματικοί προσήλθαν το απόγευμα της Δευτέρας και έφυγαν αργά το βράδυ, όπως αναφέρει πηγή.
Η Δι.Δ.Α.Π. έχει διοικητική αυτοτέλεια, υπάγεται απευθείας στην ανώτατη διοικητική βαθμίδα της ΕΛ.ΑΣ., στον Αρχηγό του Σώματος, και συλλέγει και αξιολογεί πληροφορίες για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα και διαθέτει δεκατέσσερα γραφεία σε όλη την Ελλάδα.