Νέες τραγικές ιστορίες στις νέες μηνύσεις από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Σεπτέμβριος 05, 2018
Οι τραγικές ιστορίες οκτώ ακόμα θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου καταγράφονται στη νέα μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Οι 16 συγγενείς των θυμάτων μιλούν για ευθύνες που φέρουν οι αρμόδιοι φορείς, ακόμα και μέλη της κυβέρνησης, περιγράφοντας τον τρόπο που χάθηκαν οι άνθρωποί τους.
Στην έγκληση που κατατέθηκε διά του πληρεξουσίου δικηγόρου, Αντώνη Φούσα, για πρώτη φορά ζητείται η άσκηση δίωξης για το κακούργημα της έκθεσης κατά συρροή, ενώ παράλληλα στρέφεται και κατά του Λιμενικού Σώματος, το οποίο μέχρι τώρα δεν περιλαμβανόταν στους φερόμενους ως υπαίτιους για τους 98 νεκρούς. Συγκεκριμένα, αποδίδονται ευθύνες στους πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιω. Καπάνη, περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, δήμαρχο Ραφήνας, Ευάγγ. Μπουρνούς, αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., τους υπευθύνους του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα και κατά παντός υπευθύνου. Τα αδικήματα που τους αποδίδουν είναι αυτό της έκθεσης κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια.
Οι συγγενείς αναφέρονται στις πολιτικές ευθύνες που φέρουν μέλη της κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο και ποινικών ευθυνών. Όπως επισημαίνεται, «υπάρχει μέγιστο θέμα και με τις κυβερνητικές παραλείψεις και ευθύνες, πολύ δε περισσότερο διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή και αμέσως μετά την καταστροφή, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες, τις δικές του και των αρμοδίων υπουργών του. Βεβαίως, οι πολιτικές ευθύνες είναι διαφορετικές από τις ποινικές, περί των οποίων γίνεται λόγος στην παρούσα έγκλησή μας, αλλά η διάκρισή τους και ο διαχωρισμός τους είναι πολύ λεπτός και απαιτείται προς τούτο ειδική και εμπεριστατωμένη δικαστική έρευνα, για να διακριβωθεί, εάν πέραν των δημοσίως αναληφθεισών πολιτικών ευθυνών, υπάρχουν και ποινικές για μερικά από τα μέλη της κυβερνήσεως. Πολύ δε περισσότερο διότι ακολούθησαν παραιτήσεις».
Δεν άντεξε στη θάλασσα
Ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα της περιοχής αποδίδει η κόρη ηλικιωμένης γυναίκας, οι οποίες μαζί με την εγγονή ήταν φιλοξενούμενες για θερινές διακοπές σε φιλικό σπίτι στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι. «Οταν εμφανίστηκαν οι καπνοί και οι φλόγες, δεν μας ειδοποίησε κανείς, ούτε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ούτε από την Περιφέρεια ούτε από το Δήμο και ούτε από την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία. Επίσης, καμία ενημέρωση δεν είχαμε και κατά την προηγούμενη ημέρα (22/7), όταν η ΕΜΥ έδωσε βαθμό επικινδυνότητας 4, ήτοι πολύ υψηλό και με ένδειξη μεγάλης επικινδυνότητας, τόσο για εκδήλωση πυρκαγιάς όσο και για τη γρήγορη επέκτασή της», αναφέρει η γυναίκα. Οι τρεις γυναίκες πήγαν στην παραλία προκειμένου να σωθούν, όπως έκαναν και άλλοι κάτοικοι, όμως η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στην Αργυρά Ακτή και μέχρι τα βράχια, «οπότε όλοι μας, και η υπερήλικη μητέρα μας, υποχρεωθήκαμε, προκειμένου να σωθούμε, να μπούμε στη θάλασσα και στο μεγάλο πανικό που επικράτησε, αλλά και τους πολλούς καπνούς και τις αναθυμιάσεις, και δεν κατάφερε να επιζήσει». Και καταλήγει η μήνυση: «Στην προκείμενη περίπτωση για τη μητέρα μας, που μπήκε στη θάλασσα για να σωθεί, όπως και για όλα τα άλλα θύματα μέσα στη θάλασσα, μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή και φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θάνατο (πνίγηκαν) πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι, όπως και η μητέρα μας».
Εγκλωβίστηκε στο δρόμο
Ανάμεσα στις περιγραφές και εκείνη ενός πατέρα, ο οποίος κατευθυνόταν από την Αγία Παρασκευή στο εξοχικό του στη Ν. Μάκρη, όπου είχε ξεχάσει τα κλειδιά του. Ηταν ένας από τους οδηγούς τους οποίους η Τροχαία τους οδήγησε υποχρεωτικά, σύμφωνα με τη μήνυση, προς το Μάτι, «το οποίο κατά τη στιγμή εκείνη και λίγο πριν φλεγόταν στην κυριολεξία, κάτι όμως που δεν γνώριζε ο ίδιος, αλλά έδωσε εμπιστοσύνη στην Τροχαία». Ο άτυχος άνδρας όμως εγκλωβίστηκε και χάθηκε «διά της πλήρους και βασανιστικής απανθράκωσής του».
Σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια αργότερα, στη διασταύρωση των οδών Τρίτωνος και Ποσειδώνος στο Μάτι παρέμειναν επί πέντε και πλέον ώρες και ζητούσαν βοήθεια αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση ή ενημέρωση από αρμόδιο…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot