Οριστικά εκτός υπηρεσίας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Είχε συντάξει τιμοκατάλογο με τα ποσά που αντιστοιχούσαν στον βαθμό που έβαζε! Ζητούσε 300 ευρώ για να βαθμολογήσει με «8» και 250 ευρώ για «6»
Μέχρι και ταρίφα για κάθε βαθμό είχε καθορίσει αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προκειμένου να εισπράττει φακελάκια από τους φοιτητές. Το ποσό στο φακελάκι ήταν ανάλογο με τον βαθμό που ήθελαν να πάρουν οι φοιτητές.
Ο περιβόητος πανεπιστημιακός -τον οποίο οι συνάδελφοί του αποκαλούσαν μεταξύ τους «ψιλικατζή»- για να βάλει «6» απαιτούσε φακελάκι 250 ευρώ, για «7» 280 ευρώ, για «8» 300, για «9» το ποσό έφτανε τα 350 ευρώ και για «10» τα 400 ευρώ. Μάλιστα ο καθηγητής δεν σήκωνε παζάρια όταν οι φοιτητές τού έλεγαν ότι δεν έχουν το αντίστοιχο ποσό για να περάσουν το μάθημα, εκείνος απαιτούσε απαρέγκλιτα αυτό που είχε καθορίσει, διαφορετικά δεν περνούσαν το μάθημα
Και ποινή φυλάκισης
Υστερα απ’ αυτά απολύθηκε οριστικά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ καταδικάστηκε και αυτός και ο συνεργός του, ο οποίος εμφανιζόταν ως βοηθός του. Τώρα ζητεί από τη Δικαιοσύνη να ακυρώσει την απόλυσή του ως παράνομη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι έχει υποστεί οικονομική καταστροφή και δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του.
Από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ο καθηγητής καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για παθητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση. Η ποινή αυτή έγινε αμετάκλητη με απόφαση του Αρείου Πάγου.
Παράλληλα, ο συνεργός και διαμεσολαβητής καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για άμεση συνέργια σε παθητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση.
Ο επίορκος καθηγητής έχει προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Σεπτέμβριο του 2003 όταν ανατέθηκαν στον εν λόγω αναπληρωτή καθηγητή οι γραπτές εξετάσεις σε μάθημα συναδέλφου του ο οποίος νοσηλευόταν. Μάλιστα επρόκειτο για το τελευταίο μάθημα για την ολοκλήρωση των σπουδών.
Με δεδομένο πως τα θέματα των εξετάσεων κρίθηκαν δύσκολα -σε συνδυασμό με τη φήμη για χρηματισμό που διέρρεε στο πανεπιστήμιο-, πολλοί φοιτητές επισκέφθηκαν τον καθηγητή στο γραφείο του. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο φοιτήτριες, μία εκ των οποίων τελικά κάρφωσε τον πανεπιστημιακό διδάσκαλο.
Πώς στηνόταν η επιχείρηση
Κατά τις συναντήσεις, ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι θα περάσουν το μάθημα και παρότρυνε τις δύο φοιτήτριες να επικοινωνήσουν μαζί του σε λίγες μέρες προκειμένου να πληροφορηθούν τη βαθμολογία του γραπτού τους. Μάλιστα έδωσε και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Υστερα από λίγες μέρες οι φοιτήτριες τον επισκέφθηκαν και πάλι στο γραφείο του, όπου τους ανακοίνωσε ότι κόπηκαν στο μάθημα έχοντας αποσπάσει μόλις ένα τριάρι.
Ωστόσο, έσπευσε να τις καθησυχάσει διαβεβαιώνοντας ότι ο βαθμός αυτός μπορεί να αλλάξει αν έκαναν κάποια φροντιστήρια με έναν βοηθό του.
Στις ερωτήσεις των φοιτητριών για το πότε θα επανεξεταστούν, αφού η εξεταστική περίοδος είχε τελειώσει, ο καθηγητής απαντούσε αόριστα ότι εκτιμούσε το επίπεδό τους και ότι ίσως να μην ήταν απαραίτητο να επανεξεταστούν. Τελικά, προ του αδιεξόδου, ομολόγησε ότι τα φροντιστηριακά μαθήματα δεν θα γίνουν και ότι πρέπει απλώς (!) να καταβάλουν τα σχετικά ποσά προκειμένου να λάβουν «βαθμό επιτυχίας».
Στη συνέχεια έδωσε στις φοιτήτριες τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του βοηθού του Α.Τ., ο οποίος δεν είχε σχέση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Πράγματι, οι φοιτήτριες επικοινώνησαν με τον φερόμενο ως βοηθό του καθηγητή και έκλεισαν ραντεβού, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιους χώρους. Ο βοηθός ζήτησε χρήματα από τις φοιτήτριες για λογαριασμό του καθηγητή. Μετά από διαπραγματεύσεις ο μεσολαβητής πήρε από την πρώτη φοιτήτρια 250 ευρώ για να βαθμολογηθεί με «6» και 300 από τη δεύτερη προκειμένου να βαθμολογηθεί με «8».
Μετά την καταβολή των ποσών, ο καθηγητής παρέδωσε στη γραμματεία της σχολής την επίσημη βαθμολογία και, τηρώντας τη συμφωνία, τις βαθμολόγησε με «6» και «8». Η μία από τι δύο φοιτήτριες, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της, κατήγγειλε το γεγονός της δωροδοκίας. Κατόπιν αυτών ασκήθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πειθαρχική δίωξη (28.4.2010) κατά του καθηγητή.
Συγκεκριμένα του αποδόθηκε η κατηγορία ότι εν όψει της εξετάσεως του μαθήματος των Μαθηματικών ζήτησε και πήρε από δύο φοιτήτριες τα ποσά των 250 και 300 ευρώ, με τη μεσολάβηση του Α.Τ., προκειμένου να τις περάσει κατά τις προσεχείς εξετάσεις, κάτι που τελικά έγινε.
Κατόπιν αυτών το Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης γιατί «με πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος διέπραξε το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας για το οποίο καταδικάστηκε αμετάκλητα με απόφαση του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου. Οι πράξεις του δε αυτές στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του».
Προσφυγή
Ο επίορκος καθηγητής έχει κάνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη και ζητάει την έκδοση προσωρινής διαταγής που να διατάσσει την αναστολή της πειθαρχικής ποινής, αλλά και την ακύρωσή της.
Στην προσφυγή του τονίζει ότι μετά την απόλυσή του δεν πληρώνεται, κάτι που σημαίνει την οικονομική καταστροφή του ίδιου και της οικογένειάς του. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, καλείται από το πανεπιστήμιο να επιστρέψει το ποσό των 7.000 ευρώ για το διάστημα που είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αποχή από τα καθήκοντά του μέχρι να αποφανθεί οριστικά το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Υπογραμμίζει δε ότι η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που του επιβλήθηκε είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της ισότητας και επικαλείται πως δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία κλήσης του για απολογία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ενώ υποστηρίζει ότι κλήθηκε να απολογηθεί για άλλο λόγο απ’ αυτόν που τελικά καταδικάστηκε πειθαρχικά. Τέλος, θέτει και θέμα παραγραφής του πειθαρχικού αδικήματος.
protothema.gr