Η πανδημία προσθέτει μια ακόμα αποστολή για την Πολεμική Αεροπορία πέρα από το βάρος της οποίας καλείται να σηκώσει και έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο έργο των αεροδιακομιδών ασθενών που έχει αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια.
Την ώρα που η πανδημία του COVID-19 καλπάζει και βάζει για δεύτερη φορά ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα τα εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αναλάβει μια ακόμα σημαντική αποστολή πέρα από τις εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες. Να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για να συνδράμουν σε μεταφορές ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον Covid από τα νησιά κυρίως και από όπου αλλού απαιτηθεί στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Είναι μια ακόμα αποστολή το βάρος της οποίας καλείται να σηκώσει η Πολεμική Αεροπορία η οποία έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο έργο των αεροδιακομιδών ασθενών που έχει αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια. Τα εναέρια μέσα της ΠΑ μαζί με τα ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού μεταφέρουν από τον περασμένο Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία μέσα στις ειδικές κάψουλες ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση. Έρχονται να προστεθούν στους εκατοντάδες ασθενείς, πολυτραυματίες, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά και αιφνίδια προβλήματα υγείας, εγκύους ακόμα και μικρά παιδιά.
Και τα εναέρια μέσα βρίσκονται εκεί χειμώνα-καλοκαίρι, μέρα και νύχτα συχνά κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για να παραλάβουν ανθρώπους που χρήζουν άμεσης ιατρικής νοσηλείας σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο της χώρας. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. 581 αποστολές πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020 για να μεταφερθούν 766 άνθρωποι κυρίως από τη νησιωτική χώρα. Αεροσκάφη και ελικόπτερα ‘’έγραψαν’’ συνολικά 1452,5 ώρες πτήσεις με τα C-130,τα C-27 και τα SUPER PUMA να σηκώνουν το μεγάλο βάρος. Ανά πάσα στιγμή ακόμα και μέσα στη νύχτα όταν φτάνει το σήμα από το ΕΚΑΒ αεροσκάφη και ελικόπτερα απογειώνονται άμεσα για να σώσουν τη ζωή που κινδυνεύει.
Είναι τα εναέρια μέσα τα οποία έχουν καταπονηθεί περισσότερο από κάθε άλλο με αποτέλεσμα εδώ και χρόνια να αντιμετωπίζουν προβλήματα διαθεσιμότητας και αρκετά από αυτά να καθηλώνονται. Είναι αυτά που θα μεταφέρουν βοήθεια και δυνάμεις σε πληγείσες περιοχές όπως έγινε πρόσφατα στη Σάμο αλλά και τους προηγούμενους μήνες έπειτα από τη φονική κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα. Και φυσικά δεν είναι αυτή η βασική αποστολή τους η οποία αφορά την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, την εκπαίδευση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Τα περιορισμένα κονδύλια στις Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και δέκα χρόνια από την έναρξη της κρίσης άφησαν στα μεταγωγικά εναέρια μέσα της ΠΑ μεγάλες ‘’πληγές’’ με την στρατιωτική ηγεσία να δίνει μάχη για να τις επουλώσει. Στα υπόστεγα της ΕΑΒ σημαντικός αριθμός C-130 και C-27 βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα για συντήρηση ενώ έχουν μειωθεί και οι διαθεσιμότητες των υπερχρήσιμων SUPER PUMA.
Το ΓΕΑ και ο Αρχηγός Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης ψάχνει τρόπους για να ‘’τρέξει’’ τη συντήρηση ιπτάμενων μέσων ακόμα και εκτός ΕΑΒ. Αναζητούνται συμφωνίες με πιστοποιημένες εταιρίες στην Ευρώπη κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία οι οποίες μπορούν αναλάβουν τη συντήρηση αριθμού αεροσκαφών ενώ μεταγωγικά C-130 μπορούν να αποσταλούν και στο Ισραήλ έπειτα από συμφωνία για την συντήρησή τους από εταιρία της χώρας. Ταυτόχρονα το ΓΕΑ βρίσκεται σε επαφή με το ΝΑΤΟ προκειμένου η Συμμαχία να αναλάβει τη συντήρηση τουλάχιστον δυο ελικοπτέρων SUPER PUMA.
Οι εντολές άλλωστε του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου για fast track διαδικασίες δεν αφορούν μόνο τα εξοπλιστικά αλλά και τη συντήρηση των μεταγωγικών μέσων τόσο της ΠΑ όσο και της Αεροπορίας Στρατού.
Πηγή: newpost.gr
του Κώστα Σαρικά –