Το αίτημα του ανακριτή για κακουργηματική δίωξη αφορά στελέχη της πολιτικής προστασίας αλλά και της πυροσβεστικής υπηρεσίας
Νέα τροπή στην υπόθεση των ποινικών ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας, δίνει το αίτημα του ανακριτή Αν. Μαρνέρη για άσκηση συμπληρωτικής κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος στελεχών της πολιτικής προστασίας αλλά και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Το αίτημα, που εξετάζεται από τον εισαγγελέα Κων. Σπυρόπουλο, στηρίζεται σε νεώτερα στοιχεία που συγκέντρωσε στο πλαίσιο της έρευνας του ο ανακριτής. Στοιχεία, ικανά, σύμφωνα με τον κ. Μαρνέρη να στοιχειοθετήσουν κακουργηματική κατηγορία για τα όσα συνέβησαν στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 και να αναβαθμίσουν έτσι το υφιστάμενο κατηγορητήριο, το οποίο μέχρι σήμερα περιλαμβάνει, παρά το χαμό τόσων ανθρώπων, αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.
Διεύρυνση κατηγορητηρίου για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα για τη πυρκαγιά στο Μάτι |25/06|ΕΡΤ
Συγκεκριμένα, ο ανακριτής της υπόθεσης επικαλούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία που συγκέντρωσε από τις εφόδους που πραγματοποίησε πρόσφατα στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού και επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ζήτησε από τον εισαγγελέα να προχωρήσει στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της έκθεσης.
Οι έφοδοι και οι διώξεις
Κατά τις εφόδους που είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει ο ανακριτής κατασχέθηκαν στοιχεία κρίσιμα για την πορεία της ανακριτικής έρευνας, η οποία βρίσκεται λίγο πριν την αποστολή κλήσεων προς απολογία στους κατηγορούμενους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν ξεκάθαρες ενδείξεις στη Δικαιοσύνη για περιπτώσεις σκόπιμης απόκρυψης στοιχείων από συγκεκριμένες υπηρεσίες, τακτική που εμπόδιζε την πλήρη αποτύπωση της εικόνας, για τα όσα έλαβαν χώρα την πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Έτσι, πριν από περίπου δυο εβδομάδες ο κ. Μαρνέρης φέρεται να μετέβη αιφνιδιαστικά στην πυροσβεστική υπηρεσία Χαλανδρίου όπου με εντολή του 12 αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέσχεσαν το καταγραφικό μηχάνημα του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας και άλλα στοιχεία, τα οποία ελέγχονται εξονυχιστικά.
Υπενθυμίζεται ότι για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική από τον Μάρτιο του 2019 είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης την επίμαχη περίοδο.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής, κ.ά. Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκαν διώξεις αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Οι εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς είχαν συντάξει διάταξη – καταπέλτη, έκτασης 300 σελίδων. Μεταξύ άλλων, σε αυτή γίνεται λόγος για «απόλυτη έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούσαν εντελώς συμπτωματικά και χωρίς κάποιο έστω στοιχειώδη συντονισμό». Ακόμη, επισημαίνεται πως ήταν «τέτοιας βαθμού και βαρύτητας η έλλειψη οργάνωσης, που ακόμη και αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (σ.σ. κακές καιρικές συνθήκες) που την κατέστησαν στην εξέλιξή της καταστροφική, είναι βέβαιο ότι η ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα»!