Επιστημονικός συναγερμός για τον Βόλο: Τετραπλάσιος αριθμός εγκεφαλικών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα

Σεπτέμβριος 15, 2019
Τετραπλάσιο αριθμό εγκεφαλικών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα εμφανίζει η πόλη του Βόλου, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιου Τσάμη, "θα πρέπει να τεθεί υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, εάν αυτό το στατιστικό νούμερο σχετίζεται με την αέρια ρύπανση".
 

Τετραπλάσια είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια που καταγράφονται στους κατοίκους του Βόλου, σε σύγκριση με τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας, τόνισε σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης, τονίζοντας πως πρέπει να διερευνηθεί εάν η αύξηση αυτή σχετίζεται με την αέρια ρύπανση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου: "Σε επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή  Χατζηχριστοδούλου, η πόλη μας παρουσιάζει αύξηση σε αναπνευστικά νοσήματα. Στην ίδια μελέτη υπάρχει κι ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο. Στην πόλη του Βόλου τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι τετραπλάσια σχεδόν απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν η αέρια ρύπανση, η οποία προσβάλλει τα αγγεία και την καρδιά, αλλά και τα εγκεφαλικά αγγεία μπορεί να είναι υπεύθυνη και για τα εγκεφαλικά, που παρατηρούνται σε αυτή τη μελέτη. Βέβαια αυτό μένει να διευκρινιστεί. Επιβεβαιώνεται όμως ότι υπάρχει πρόβλημα στο Βόλο. Εμείς δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τον ενημερώσουμε και να τον …ταρακουνήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Για το θέμα της ρύπανσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καθώς στον ευρύτερο νομό Μαγνησίας καταγράφονται και άλλες θλιβερές αυξητικές τάσεις σε νοσήματα, όπως δραματική αύξηση σε αναπνευστικά νοσήματα, αλλά και κακοήθεις όγκους.

Σε σχετική επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου στον Βόλο, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδείκνυαν κατά 45% περισσότερους θανάτους στο νομό  Μαγνησίας από κακοήθη νεοπλάσματα του οισοφάγου, ενώ μόνο στον Δήμο Βόλου τα περιστατικά θανάτων από κακοήθη νεοπλάσματα είναι 14% περισσότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κ. Ευθύμιος Τσάμης τονίζει ότι οι Βολιώτες δεν άλλαξαν ξαφνικά και μαζικά τρόπο ζωής, οπότε η επιδείνωση στους δείκτες καρδιαγγειακών ασθενειών και νεοπλασμάτων θα πρέπει να προέρχεται από το περιβάλλον:

«Υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο πρέπει να δούμε, εάν είναι εξαιτίας της αέριας ρύπανσης. Πιθανόν να είναι και εξαιτίας της και μένει να διευκρινιστεί με λεπτομέρεια», ανέφερε ο κ. Τσάμης.

Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας: Ρύπανση και δυσοσμία

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στο Βόλο δεν είναι νέο φαινόμενο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ τελευταία έχει αναμειχθεί με ένα νέο φαινόμενο δυσοσμίας στην πόλη η οποία δεν είναι γνωστό από που προέρχεται, όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5:

«Εδώ και χρόνια φωνάζουμε για την αέρια ρύπανση, γι’ αυτό μιλάμε για τους μετρητές της αέριας ρύπανσης, αλλά κωφεύουν. Η αέρια ρύπανση, σε συνδυασμό με το καινούργιο φαινόμενο της δυσοσμίας, που δεν ξέρουμε από που προέρχεται ταλαιπωρεί την πόλη μας. Γι’ αυτό και λέμε να διερευνηθεί», ανέφερε ο κ. Τσάμης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δημιούργησε ειδική επιτροπή για την μόλυνση της ατμόσφαιρας και τη ρύπανση, ενώ ο πρόεδρος απέστειλε και επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία ζητά τη διεξαγωγή ευρείας επιστημονικής σύσκεψης στο Βόλο με τη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων.

Μπορείτε να δείτε την επιστολή ΕΔΩ

Την υπόθεση ερευνά επιστημονικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης με τον ερευνητή - συνεργάτη του κ. Γεώργιο Σαχαρίδη, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας απάντησε θετικά στο αίτημα του κ. Σαχαρίδη για συνάντηση, με σκοπό την διερεύνηση του ζητήματος της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη.

https://www.iatropedia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot