Κάτι παραπάνω από οριακή είναι η ταμειακή κατάσταση στην οποία βρίσκοντα τα ΕΛΤΑ λίγο πριν τελειώσει αυτή η πολύ δύσκολη χρονιά.
Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει να διαχειριστεί ένα τεράστιο όγκο δουλειάς από τις ανάγκες που ανέκυψαν μέσα στην πανδημία (γεγονός που θεωρητικά θα ενίσχυει το τζίρο) παρουσιάζονται πολλά προβλήματα στις πληρωμές των προμηθευτών.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με πηγές των ΕΛΤΑ, η επιχείρηση είναι σαν να έχει προχωρήσει σε μία άτυπη στάση πληρωμών αφού δεν έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τους προμηθευτές οι οποίοι πάντως συνεχίζουν να προμηθεύουν.
Ολα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η κυβερνητική υπόσχεση για ταμειακή ενίσχυση της εταιρίας η οποία έχει δοθεί παραπάνω από μία φορά τους τελευταίους μήνες, ακόμα και από τα πλέον επίσημα χείλη. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το brand name της εταιρίας γνωρίζει σοβαρή ζημιά όσο διατηρείται αυτή η κατάσταση (και με δεδομένο ότι υπάρχει έντονη ανασφάλεια μετά την τελευταία κυβερνητική τροπολογία για το μέλλον του ΕΛΤΑ).
Μιλώντας για την τροπολογία, η Γενική Συνέλευση δεν έχει οριστεί ακόμα προκειμένου να "τρέξει" το πολύ σημαντικό ζήτημα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Ο μήνας έχει ήδη 21 και ο χρόνος, εφόσον η Αύξηση πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, αρχίζει και πιέζει αφόρητα.
Είναι πάντως να απορεί κανείς για τον τρόπο που η ηγεσία της εταιρίας διαχειρίζεται το παρόν και το μέλλον του. Στο διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ αν και τα ΕΛΤΑ έχουν υποβάλλει την καλύτερη προσφορά, συνεχίζεται το καθεστώς του διαμοιρασμού του έργου με την ACS (μετά και από απόφαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ).
Την ίδια ώρα η επιχείρηση δείχνει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο αυξημένο όγκο της δουλειάς. Και προφανώς δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού τα ΕΛΤΑ έχασαν μέσα στο έτος 1400 εργαζόμενους ενώ οι ανταγωνιστές, που έχουν και αυτοί προβλήματα, ενισχύθηκαν τρόπον τινά.