Εκστρατεία ΓΕΕΘΑ για τις αυτοκτονίες στο στράτευμα – Τι ζητά από τους διοικητές

Οκτώβριος 24, 2018
Το ΓΕΕΘΑ έχει ως στόχο να κατευθύνει τους διοικητές των μονάδων όλων των όπλων, στην προσπάθεια πρόληψης των αυτοκτονιών, που πλέον αφορούν και μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΓΕΕΘΑ και η Διεύθυνση Υγειονομικού έστειλαν σ όλους τους διοικητές μονάδων, όλων των όπλων ένα εγχειρίδιο που στόχο έχει να τους κατευθύνει στην προσπάθεια πρόληψης των αυτοκτονιών στο στράτευμα. Τα τελευταία χρόνια το θλιβερό αυτό φαινόμενο δεν αφορά πια τόσο στρατεύσιμους, όπως γινόταν παλαιότερα, αλλά μόνιμα στελέχη των ΕΔ. Η σύνδεση με τις επιπτώσεις της κρίσης και των περικοπών είναι αναπόφευκτη αν και ειδικοί λένε ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών δεν είχαν την αύξηση που θα μπορούσαν να αιτιολογηθούν μόνο με την οικονομική κρίση.
Παρόλα αυτά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και όπως γράφει το Militaire.gr το εγχειρίδιο του ΓΕΕΘΑ είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όσοι αυτό είναι δυνατόν βεβαίως.
“Η αυτοκτονία, η τραγική αυτή κατάληξη λόγω βιωμάτων έντονης μοναξιάς, έλλειψης υποστήριξης,απελπισίας,αχρηστίας και ετεροκαθοριμού, είναι μία από συνήθεις αιτίες θανάτου και μάλιστα στην Ελλάδα παριστά τη 2η από πλευράς συχνότητας, σε νέους ηλικίας 15-25 ετών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι μεγάλο ποσοστό των Μόνιμων Στελεχών και του προσωπικού Στρατευμένης θητείας ανήκει σε αυτό το φάσμα ηλικίας”, αναφέρει στην αρχή του εγχειρίδιο για να εποσημάνει ότι “ο Διοικητής-Κυβερνήτης με την Υγειονομική Υπηρεσία και όλο το λοιπό προσωπικό έχουν μεγάλα περιθώρια παρεμβάσεων στην πρόληψη των αυτοκτονιών στις Ένοπλες Δυνάμεις”.
Στο κείμενο γίνεται η παραδοχή ότι “ο κοινός δείκτης αυτοκτονιών και των τριών κλάδων των ΕΔ εμφανίζεται ελαφρά αυξημένος σε σχέση με τον επίσημο δείκτη του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας αλλά όχι και τον πραγματικό…”
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των Κλάδων. Στο Πολεμικό Ναυτικό παρατηρείται το μισό ποσοστό αυτοκτονιών σε σχέση με το αντίστοιχο των πολιτών ανδρών της χώρας. Στην Πολεμική Αεροπορία η συχνότητα αυτοκτονιών είναι περίπου η αυτή με την αντίστοιχη των πολιτών ανδρών. Τέλος ,ο Στρατός Ξηράς ακολουθώντας την τάση που παρατηρείται και σε άλλους Νατοϊκούς Στρατούς , είναι ο πιο επιβαρυμένος κλάδος”.
Όπως αναφέρει το εγχειρίδιο “δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή, ολοκληρωμένη θεωρία, pου να εξηγεί την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά”. Αναφέρονται “η γενετική προδιάθεση, οι βιολογικοί, ψυχικοί και κοινωνικοί παράγοντες”.
Τι πρέπει να κάνουν οι Διοικητές για την πρόληψη των αυτοκτονιών; Σύμφωνα με όσα προτείνει το Υγειονομικό του ΓΕΕΘΑ, η Διοίκηση πρέπει:
•Να μην εξωθεί το προσωπικό σε ακραίες συμπεριφορές
•Να δημιουργεί ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς εμπιστροσύνης
•Να αναπτύσσει ομαδική συνοχή και “Πνεύμα Ομάδας”
•Να καλλιεργεί την αίσθηση οικογενειακού κλίματος και συναδελφικότητας
•Να επιδιώκει την επικοινωνία με το οικείο οικογενειακό περιβάλλον
•Να διακατέχεται από πνεύμα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας,γεγονός που συμβάλλεο στη διατήρηση του ηθικού
•Να είναι διαθέσιμος και να διατηρεί ανοικτή επικοινωνία με όλο το προσωπικό
Επίσης καλεί τους διοικητές να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη πάρα πολύ σοβαρά και την παραμικρή υποψία για προσωπικό που σκέφτεται την αυτοκτονία .
πηγή news247.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot