Τρεις παράγοντες κρίνουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σεπτέμβριος 25, 2015

Καθώς αναμένονται οι τελικές παραδοχές της άσκησης προσομοίωσης των τραπεζών αλλά και της αξιολόγησης της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, τα σενάρια για το τι τελικώς θα ισχύσει δίνουν και παίρνουν.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο το ποια προσέγγιση θα υιοθετήσει τελικώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός: τη συντηρητική ή μία αρκετά πιο επιθετική προσέγγιση, η οποία θα ανεβάσει πολύ το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων τραπεζών. Από τη μία πλευρά της όχθης έχουν τεθεί οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι με σαφή επιχειρήματα γύρω από το θέμα. Οι παλαιοί και οι δυνητικά υποψήφιοι νέοι μέτοχοι των τραπεζών συνδέουν τη συμμετοχή τους σε μία ενδεχόμενη λελογισμένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στον βαθμό που τα κεφάλαια τα οποία θα απαιτηθούν δεν θα είναι τόσα ώστε να γίνει πλήρης διαγραφή της παλιάς τους περιουσίας.

Ριζική κάθαρση

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ επιθυμεί ριζική κάθαρση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακραία σενάρια ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν. Τρία στοιχεία ορίζουν το ύψος των κεφαλαίων των τραπεζών.
Οι μακροοικονομικές προβλέψεις στο ακραίο σενάριο που συνδέονται άμεσα με την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης.
Η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Η αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που θα ρευστοποιηθούν.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank), με κοινό εξασέλιδο υπόμνημά τους σε ΕΚΤ και SSM, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος και το 2016, όπως και η ανάκαμψη το 2017, θα είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν, που υιοθέτησε η ΕΚΤ για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης και το AQR. Επίσης, η πολιτική βούληση θα μετρήσει στην εποπτική αρχή. Στοίχημα, όμως, αποτελεί η ταχεία διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η τρίτη και όχι λιγότερο σημαντική παράμετρος είναι η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων -κυρίως μη τραπεζικών- που μπορεί να ρευστοποιήσει η καθεμία από τις συστημικές τράπεζες.

Και ενώ όλα τα παραπάνω είναι σε εξέλιξη, δημοσίευμα του Bloomberg χθες υποστήριζε πως ελεγκτές -εμπλεκόμενοι με τα stress tests- σημειώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ορισμένα στοιχεία ενεργητικού τα οποία είναι υπερτιμημένα. Το δημοσίευμα ανέβαζε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών ακόμη και στο ποσό-μαμούθ των 25 δισ. ευρώ, που είναι και το συνολικά διαθέσιμο από τους εταίρους για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Και ενώ το AQR των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη και τα ακριβή στοιχεία του δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη προκειμένου να προχωρήσει η άσκηση, παρατηρείται -αναφέρει το Bloomberg- μια κίνηση από τις ρυθμιστικές αρχές οι τράπεζες να υιοθετήσουν πιο συντηρητικές υποθέσεις σε ό,τι αφορά τις απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων και τις προβλέψεις για ζημίες.
Ενα σημαντικό κεφαλαιακό έλλειμμα θα μπορούσε να αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία, ή να μειώσουν περαιτέρω μη τραπεζικές δραστηριότητες, προκειμένου να αντλήσουν λιγότερα κεφάλαια. Όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών τόσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα στους υφιστάμενους μετόχους. Συγχρόνως, το σενάριο να απαιτηθούν πολλά κεφάλαια επιβαρύνει το χρέος.

Δύσκολος συμβιβασμός
Ο συμβιβασμός είναι δύσκολος καθώς υπάρχουν υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ εμφανίζονται αντιστοίχως και εξαιρετικά απαισιόδοξα σεναρία», δήλωσε ο Νικολά Βερόν, ανώτερος οικονομολόγος που ειδικεύεται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες. «Είναι σημαντικό η ΕΚΤ να μη διενεργήσει εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε. Ο Αμερικανός μεγαλο-επενδυτής Wilbur Ross δήλωσε, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ότι η αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ είναι πολύ συντηρητική και μπορεί να οδηγήσει σε περιττή επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η ΕΚΤ και ο εποπτικός μηχανισμός, πάντως, ανησυχούν μήπως και υπάρξουν νομικές συνέπειες στην περίπτωση που υιοθετήσουν ένα εξαιρετικά συντηρητικό σενάριο το οποίο δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Ας σημειωθεί πως άλλες εκτιμήσεις κατεβάζουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισ. ευρώ, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στο κόστος αυτό προεκλογικά είπε πως αυτό θα είναι πολύ κάτω των 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί και γύρω στα 15 δισ. ευρώ.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot