Μια διάταξη που τιμωρούσε με κάθειρξη πρόσωπα που εκπροσωπούσαν τη χώρα σε διαπραγματεύσεις με ξένη κυβέρνηση, όπως στη Συμφωνία των Πρεσπών, καταργείται στον νέο Ποινικό Κώδικα.
«Όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη».
Οι διατάξεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις είναι :
Η μετατροπή της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών (και μολότοφ) από κακούργημα με ποινή έως 20 χρόνια σε πλημμέλημα με ποινή τουλάχιστον 3 χρόνια.
Η μείωση της ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που από ποινή 10-20 χρόνια πέφτει στα 5-10 χρόνια.
Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
«Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ» τονίζει η ΝΔ.
«Αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση», επισημαίνει το ΚΚΕ.
Στη διάταξη αντιδρά και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ «είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας».
Η ποινή για τις πολλαπλές ανθρωποκτονίες εξ αμελείας (π.χ σε περιπτώσεις όπως το Μάτι και η Μάνδρα) μειώνεται από τα 10 χρόνια στα 5 χρόνια.
Ο ορισμός του βιασμού συρρικνώνεται μόνο στην απειλή σωματικής βίας. Με τις προτεινόμενες διατάξεις μετατρέπεται σε πλημμέλημα το κακούργημα της παράνομης καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας, αδίκημα για το οποίο ελέγχεται π.χ ο Παύλος Πολάκης στην υπόθεση με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ήδη, όμως, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για τελικά κείμενα αλλά για διαβούλευση και πως ετοιμάζει τη δίκη του πρόταση με τροποποιήσεις.