Στα 100.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο

Οκτώβριος 13, 2015

Εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στις Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαμβάνει πλήθος ανατροπών στη φορολογία και το ασφαλιστικό.

Αύριο θα γίνει ακρόαση των κοινωνικών φορέων ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την Πέμπτη το μεσημέρι επί της αρχής και την Παρασκευή θα συνεχιστεί επί των άρθρων, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται με τη σχετική ψηφοφορία.

To νομοσχέδιο που κατατέθηκε περιέχει αρκετές τροποποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο.

Χθες συνεδρίασε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές να ενημερώνονται για τις διατάξεις και να διατυπώνουν απορίες, ενστάσεις αλλά και διαφωνίες.
Ωστόσο, παρά τις γκρίνιες που εγείρονται η διαφοροποίηση στην συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενδεχομένως έρθει από το μέτωπο των ΑΝΕΛ, με τον Ν. Νικολόπουλο να υπάρχει περίπτωση να επιλέξει την αποχή.

Οι ενστάσεις στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζονται σε τέσσερα ζητήματα: τον ΕΝΦΙΑ, τις 100 δόσεις, τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων και το ύψος των προστίμων-αυστηροποίηση των ποινών.

Πώς θα ενεργήσει η κυβέρνηση σε αυτά
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των 100 δόσεων το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάζει το ενδεχόμενο να μην μπορεί κάποιος να χάσει τη ρύθμιση, επειδή έχει δυσκολέψει η φοροδοτική του ικανότητα.

Πιθανή είναι και η αλλαγή στη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ενημέρωσε ότι ήταν μέρος της συμφωνίας και δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή επί του παρόντος και μέχρι να γίνει το περιουσιολόγιο.
Τέλος, για το ύψος των προστίμων και την αυστηροποίηση των ποινών γνώμονας είναι να μην διαταραχθεί η ροή των εσόδων και να είναι ενδεχομένως υψηλότερα τα πρόστιμα για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις και λιγότερα για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουθν.

Η προσθήκη της τελευταίας στιγμής
Αυξάνεται από τα 50.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ενώ αντίστοιχα αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το ληξιπρόθεσμο (άνω των τεσσάρων μηνών) χρέος προς το δημόσιο, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Πρόκειται για διάταξη που περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις που υπήρχαν στο σχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι «αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από εκατό χιλιάδες ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται. Εκκρεμείς αιτήσεις Προϊσταμένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών ή Ελεγκτικών Κέντρων ή Τελωνείων για χρέη κατώτερα αυτού του ποσού, δεν εισάγονται για συζήτηση. Η αναστολή της παραγραφής των χρεών, κατώτερων του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ, για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση ποινικής δίωξης, λήγει με τη δημοσίευση του νόμου αυτού, η παραγραφή συνεχίζεται και δεν συμπληρώνεται πριν την πάροδο έτους από τη λήξη της αναστολής» .

Παράλληλα με άλλη διάταξη προσθήκη στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημοσίου. Ο "Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου" θα συσταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, και μέσω αυτού ο υπουργός Οικονομικών, θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot