Κομισιόν: Αποκρατικοποιήσεις και προσλήψεις έφεραν δυσαρέσκεια

Ιανουάριος 29, 2015

Πρώτο τεστ για τις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών θα αποτελέσει η άφιξη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, με την Κομισιόν να προειδοποιεί διακριτικά ακόμα ποιος είναι ο δρόμος τήρησης των συμφωνιών.

Ένα δεύτερο τεστ βεβαίως θα είναι και η συμμετοχή του νέου υπουργού εξωτερικών στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο για τη Ρωσία - θέμα που έχει πάρει διαστάσεις που απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα, καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα ελληνικού βέτο, καθώς οι ανακοινώσεις βγαίνουν με ομοφωνία και η κοινοτική διπλωματία έχει εξελιχθεί αρκετά από την εποχή των αστερίσκων.

Όπως έγινε γνωστό, το κολέγιο των επιτρόπων συζήτησε χθες εκτενώς για την ελληνική περίπτωση και έλαβε ομόφωνα την απόφαση να προσφέρει στην νέα κυβέρνηση αφενός πίστωση χρόνου, αφετέρου καλή διάθεση για την επίτευξη μια συνολικής συμφωνίας μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών στόχων.

Ο αντιπρόεδρος Καταίνεν ενημερώνοντας τον Τύπο εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν παρεκκλίσεις από τις δεσμεύσεις «που είναι δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων πολιτών», απαντώντας εμμέσως αλλά με μεγάλη σαφήνεια στο αν οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως οι χθεσινές εξαγγελίες των υπουργών της νέας κυβέρνησης συνάδουν με το ελληνικό πρόγραμμα.

Η απάντηση είναι πως δεν συνάδουν και οι επιλογές αυτές θα έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και τους εταίρους.

Η Κομισιόν κατά τον Κατάινεν θα αντιμετωπίσει τη νέα κυβέρνηση όπως όλες τις προηγούμενες, όμως είναι σαφές ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πέρασαν και τόσο καλά υπό την κριτική της κοινότητας.

Από την άλλη, ήρθε και η διευκρίνιση ότι οι δηλώσεις Μοσκοβισί περί νέας σχέσης με περισσότερη ευελιξία, δεν αφορούσαν την σημερινή μορφή της επιτήρησης του προγράμματος, αλλά την επόμενη μέρα - αν και όταν η χώρα βγει στις αγορές συνοδεία πιστωτικής γραμμής.

Αυτό το τελευταίο δεν φαίνεται να συμβαίνει σύντομα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως έχει και η καταληκτική δήλωση Κατάινεν: «η Κομισιόν, το eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση οφείλουν να ενεργούν προάγοντας τη σταθερότητα. Αν δεν τον κάνουν τότε ας κοιταχτούν στον καθρέφτη για να δουν τι πάει στραβά». Η απάντηση αυτή ήταν μια έμμεση τοποθέτηση για την πτώση του χρηματιστηρίου.

Η νέα κυβέρνηση προφανώς γνωρίζει ότι έχει μπροστά της ένα περίπου εξάμηνο για πειραματισμούς και φιλολαϊκή εσωτερική πολιτική, όμως αρχές Ιουνίου πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία με την τρόικα για το πρόγραμμα και την επόμενη μέρα.

Αλλιώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα καλυφθούν και το πρόβλημα τον Ιούλιο θα είναι τεράστιο. Όταν ο Μοσκοβισί αποκλείει τη ρήξη και παρομοίως τοποθετείται και ο Κατάινεν και οι δύο μιλάνε για ρήξη και προσέγγιση υπό κανονικές συνθήκες. Εύχονται ουσιαστικά ως τότε να έχει επικρατήσει η λογική.

Λογική όμως με κρατική οικονομία και ενεργειακά μονοπώλια, γιγάντωση του δημοσίου και ξήλωμα των βελτιώσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον δεν γίνεται. Το μήνυμα είναι σαφές και θα το κάνει ακόμα πιο σαφές ο Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή.

Όσο για τις διαμεσολαβητικές υπηρεσίες Σούλτς, ελάχιστες πιθανότητες έχουν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

Πηγή: Real.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot