Ελληνικό σχέδιο δύο σημείων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας

Ιούλιος 08, 2015

Διορία έως το Σάββατο δίνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα προκειμένου να έλθει σε συμφωνία με τους θεσμούς και να αποφευχθεί το Grexit.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε χθες στο Eurogroup χωρίς να προσκομίσει νέες προτάσεις, ωστόσο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα στηρίζεται σε δύο άξονες. Ο ένας θα προβλέπει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας και έτσι να αποφευχθεί ένα πιθανό «ατύχημα» στις τράπεζες και ο δεύτερος ένα πρόγραμμα σε βάθος διετίας που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και παράλληλα θα περιλαμβάνεται αναπτυξιακό «πακέτο», αλλά και ρύθμιση του χρέους.

Και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα θα αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την υλοποίηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων, αλλά και δημοσιονομικής προσαρμογής. Το πρώτο «πακέτο» είναι πιθανό να έχει ως «μαγιά» την τελευταία πρόταση Γιούνκερ, ενώ στο δεύτερο «πακέτο», που θα είναι ουσιαστικά Μνημόνιο, θα τίθενται επί τάπητος όλα τα ζητήματα (ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις κ.λπ.).


Παράλληλα, οι εταίροι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή το πρωί ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων με μέτρα, μεταρρυθμίσεις και προαπαιτούμενα.
Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει επίσημο αίτημα προς τον ESM για τη χρηματοδότηση ενός νέος προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο και θα εξεταστεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Εφόσον αυτό κριθεί επαρκές -ως βάση συζήτησης- τότε η συγκεκριμένη πρόταση θα παραπεμφθεί στους θεσμούς ώστε να καταλήξουν σε συνεργασία με την ελληνική ομάδα εργασίας στην τελική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί στο Eurogroup του Σαββάτου. Ενώ αρχικά είχε υπάρξει η πληροφορία ότι το Eurogroup θα συνεδρίαζε την Κυριακή, λίγο πριν από τη διπλή Σύνοδο Κορυφής, κάποιοι υποστήριξαν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ώστε να είναι διαχειρίσιμη πιθανή εμπλοκή στο παρά πέντε, πράγμα που έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές.

Οι εταίροι σε επίπεδο Eurogroup, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα ζητήσουν δύο δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Η μία θα έχει να κάνει με την υλοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας και η άλλη μία ρητή αποδοχή από την πλευρά της χώρας για νέο πρόγραμμα που θα βασίζεται σε άξονες που θα έχουν αποφασιστεί εκ των προτέρων.

Εφόσον τα παραπάνω εξελιχθούν ομαλά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μερική αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Αφενός θα δοθεί δάνειο-γέφυρα προς τη χώρα ύψους 7 - 10 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την οριστική συμφωνία, και αφετέρου θα ανοίξει ο δρόμος ώστε η ΕΚΤ να αυξήσει τη ρευστότητα προς τις τράπεζες και να αρχίσει η στοιχειώδης λειτουργία των τραπεζών και κατ΄ επέκτασιν της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Ansa, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει ποσό ύψους 7 δισ. ευρώ εντός των επόμενων 48 ωρών προκειμένου να αντιμετωπίσει την επείγουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το αίτημα του πρωθυπουργού έχει σκοπό στην κάλυψη των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Τη μερική αισιοδοξία πάντως που είχε διαφανεί ενίσχυσε και η δήλωση του Ευκλ. Τσακαλώτου μετά τη λήξη του Eurogroup ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα νέο ξεκίνημα».

Στην απευκταία περίπτωση, που διαψευσθούν οι προσδοκίες, είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι η χώρα εισέρχεται σε περιπέτεια και ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει το πόσο μεγάλη θα είναι και τη «δραχμή» να πλησιάζει όσο ποτέ.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot