Προγράμματα εξόδου ετοιμάζουν οι συστημικές τράπεζες. Αφορά εργαζόμενους από 30 ετών και πάνω. Μέχρι το 2021 θα πρέπει να έχουν φύγει περίπου 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι. Την εθελουσία ξεκινά την Δευτέρα η Εθνική Τράπεζα με στόχο να αποχωρήσουν 750 άτομα.
Την πόρτα εξόδου σε όλους τους εργαζόμενους από 30 χρόνων και πάνω ανοίγουν τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που βάζουν μπροστά οι συστηματικές τράπεζες. Μέχρι το 2021 θα πρέπει να έχουν φύγει περίπου 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι. Τα νέα προγράμματα είναι περισσότερο στοχευµένα, ενώ είναι και «ψαλιδισµένα» τα ανώτατα ποσά αποζημίωσης.
Ποδαρικό στην εθελουσία η Εθνική
Τον νέο κύκλο των εθελουσιών εγκαινιάζει τη ∆ευτέρα 13 Μαΐου η Εθνική Τράπεζα, µε στόχο να αποχωρήσουν τουλάχιστον 750 άτομα. Η ΕΤΕ έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Ταμείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και δίνει στους άμεσα αποχωρούντες µάξιµουµ αποζηµίωσης και µπόνους µέχρι 35 µισθούς, µε πλαφόν τα 170.000 ευρώ µεικτά (από 180.000 ευρώ που έδινε η τελευταία εθελουσία στο τέλος του 2018 την οποία έλαβαν 620 εργαζόμενοι). Το νέο πρόγραμμα θα «τρέχει» μέχρι την Παρασκευή 24 Μαΐου.
Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι το σύνολο του προσωπικού της, από τους 10.294 εργαζομένους στο τέλος του 2018 (μαζί µε τους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής), να έχει περιοριστεί στα 7.000 άτομα στο τέλος του 2021. Το εύρος της αποζημίωσης ξεκινά από τους 20 μηνιαίως μεικτούς μισθούς για τους 30άρηδες µε υπηρεσία 3-10 χρόνια και φτάνει τους 30 μισθούς για τους εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και πάνω µε υπηρεσία στην τράπεζα 35 και πλέον χρόνια. Επιπλέον, για τους εργαζόµενους ηλικίας από 50 έως 54 ετών η βασική αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 30% επιπλέον.
Παράλληλα υπάρχει προσαύξηση της αποζημίωσης κατά 7.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ιδιαίτερη πρόβλεψη λαμβάνεται για το υποστηρικτικό προσωπικό (ασφάλεια, κλητήρες, καθαρίστριες), καθώς στόχος είναι να φύγουν όλοι. Η αποζημίωση μαζί µε το bonus φτάνει τους 40 μισθούς, ακόμα και για εργαζόμενους ηλικίας 30 χρόνων µε τριετή υπηρεσία.
Το πρόγραμμα προσφέρει και την εναλλακτική λύση των μακροχρόνιων αδειών διάρκειας δύο, τριών ή τεσσάρων ετών µε αποδοχές και πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις. Πιο συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι επιλέξουν να λάβουν μακροχρόνια άδεια δύο ετών θα τους καταβάλλεται κάθε μήνα ο πλήρης μισθός τους. Για εκείνους που θα επιλέξουν τριετή άδεια θα καταβάλλονται για 12 μήνες πλήρεις αποδοχές και για 24 μήνες το 50% του μηνιαίου μισθού τους. Ενώ όσοι επιλέξουν τετραετή μακροχρόνια άδεια θα λαμβάνουν κάθε μήνα το 50% του μισθού τους.
Μετά την άδεια
Στη λήξη των αδειών, οι εργαζόμενοι θα αποχωρούν από την τράπεζα. Επίσης, οι ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΕΤ θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται κανονικά από την τράπεζα -οι ίδιοι και τα έµµεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους – μέχρι τη συνταξιοδότησή τους και κατ’ ανώτατο όριο πέντε χρόνια. Παράλληλα έχουν δικαίωμα και σε ιδιωτική ασφάλιση οι ίδιοι και τα παιδιά τους για 15 χρόνια και μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Επίσης, ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη κατά ανώτατο όριο μέχρι 15 χρόνια και μέχρι την ηλικία των 70 ετών προβλέπεται για τους εργαζόμενους (και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους) που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΕΤ.
Αμέσως μετά την Εθνική σειρά παίρνει η Eurobank, η οποία αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας για 500-600 εργαζόμενους. Σύμφωνα µε πληροφορίες, το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί άμεσα και προβλέπει «ψαλίδισµα» κατά 20.000 ευρώ στο ανώτερο πλαφόν αποζημίωσης, στα 160.000 ευρώ (από 180.000 ευρώ). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τράπεζα σχεδιάζει και ειδικό πρόγραμμα για υπαλλήλους ηλικίας άνω των 55 ετών, στους οποίους θα δοθεί αυξημένη αποζημίωση, που θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 250.000 ευρώ.
Ωωστόσο, η μεγάλη φυγή αναμένεται από το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς, µε τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5.000 αποχωρήσεις µέχρι το τέλος του 2021. Από την τράπεζα, που θα ανακοινώσει σύντομα το δικό της πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αναμένεται να φύγουν φέτος περίπου 2.000 εργαζόμενοι. Τέλος, περί τα 500 µε 600 άτομα αναμένεται να φύγουν µε πρόγραμμα εθελουσίας από την Alpha Bank.
Πηγή: Εφημερίδα Έθνος