Να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου από τη μία να τονώσει την αγορά με «ζεστό χρήμα» άνω των 2 δις. ευρώ και από την άλλη να στείλει στους δανειστές μήνυμα τήρησης των συμφωνηθέντων.
Το πρώτο εξάμηνο, έκλεισε με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον περασμένο Δεκέμβριο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές στους δανειστές ότι θα περιορίσει τα χρέη του δημοσίου κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο από τα μνημόνια.
Ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον εφικτός καθώς τον Ιούνιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν στα 1,686 δις. ευρώ ενώ οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα, προσέγγισαν τα 500 εκατ. ευρώ (σ.σ και αυτό πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που «γέννησε» την ανάγκη για πρόσθετες επιστροφές της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ. Έτσι, στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να παρουσιάσει ένα καινούργιο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεταθέτοντας για μια ακόμη φορά τον στόχο του μηδενισμού για αργότερα.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για ένα καινούργιο πλαίσιο αποπληρωμής για καλύτερη συνεργασία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου ώστε να «ξεμπλοκάρουν» οι πληρωμές. Το πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί στους θεσμούς στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα προβλέπει την όσο το δυνατόν ταχύτερη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα δείχνουν ότι και τον Ιούνιο δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μείωση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Τον Ιούνιο, διαμορφώθηκαν στα 1,686 δις. ευρώ. Είναι αυξημένες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 (1,512 δις. ευρώ) και έχουν ελάχιστη μείωση σε σχέση με τον Μάιο. Από το σύνολο των 1,686 δις. ευρώ, τα 546 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα νοσοκομεία και τα 594 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 213 εκατ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου 269 εκατ. ευρώ.
Οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα προήλθαν κυρίως από την άμεση φορολογία αλλά και από τα λεγόμενα μη φορολογικά έσοδα. Έτσι, οι εκκρεμότητες από τους άμεσους φόρους ανήλθαν στα 307 εκατ. ευρώ (από 299 εκατ. ευρώ τον Μάιο) και οι εκκρεμότητες από την έμμεση φορολογία διαμορφώθηκαν στα 80 εκατ. ευρώ όσο και τον Μάιο. Οι εκκρεμότητες από τα μη φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 105 εκατ. ευρώ από 108 εκατ. ευρώ τον Μάιο.
φωτο eurokinissi