Αυτοματοποιημένους καθημερινούς ελέγχους και διασταυρώσεις σε πραγματικό χρόνο ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ολοκληρώνοντας τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και μετά κατευθείαν με την ΑΑΔΕ.
Στόχος είναι το 2023 να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των μηχανημάτων στο σύνολο της αγοράς. Προϋπόθεση βέβαια να έχουν προμηθευτεί όσα καταστήματα δεν έχουν τις αντίστοιχες ταμειακές μηχανές και να πραγματοποιηθεί η σύνδεση τους με το μηχάνημα POS ώστε να έχει καθημερινή πρόσβαση στα στοιχεία των εισπράξεων η ΑΑΔΕ
Το σύστημα με την ονομασία «διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)», ορίζει ότι τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) που εφαρμόζουν το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα πρέπει να εμφανίζεται αυτόματα στο POS μετά την πληκτρολόγηση του στην ταμειακή μηχανή.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 600.000 ταμειακές μηχανές, από τις οποίες περίπου 288.000 μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την εφορία, 150.000 έχουν την τεχνολογική δυνατότητα διασύνδεσης με τις φορολογικές αρχές, ενώ υπάρχουν και 161.000 που δεν έχουν διαδικτυακές δυνατότητες λόγω παλαιότητας του μοντέλου.
Με το νέο σύστημα, από 1.1.2023 ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται σε 5 βήματα, όπως ακριβώς περιγράφεται στην απόφαση Πιτσιλή, που θέτει τις προδιαγραφές για τις νέες συσκευές που θα μπουν στη ζωή μας. Και συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:
1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει "πληρωμή με κάρτα" και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
3. Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) "online έγκριση" ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση.
Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός - ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.
Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.
Καθώς ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ) η ΑΑΔΕ συλλέγει πλέον σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Με το νέο σύστημα πλέον, η εφορία θα γνωρίζει όχι μόνο ότι πραγματοποιήθηκε κάθε συναλλαγή αλλά και τον τρόπο που εξοφλήθηκε (με μετρητά ή κάρτα), για να ελέγχει τον αποδιδόμενο ΦΠΑ, αλλά και το «ταμείο» της επιχείρησης –δηλαδή πώς κινούνται η είσπραξη αλλά και οι απόδοση των υποχρεώσεων στο δημόσιο.
Το νέο πρωτόκολλο δεν θα εφαρμόζεται, αν η επιχείρηση εξαιρείται και δεν έχει υποχρέωση χρήσης Φορολογικό Μηχανισμό -ΦΗΜ