«Ασήκωτες» θα είναι οι σχολικές τσάντες για τους γονείς τη φετινή χρονιά που ξεκινά επίσημα σε λίγες ημέρες, καθώς οι αυξήσεις τιμών σε γραφική ύλη και χαρτικά ξεπερνούν το 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ειδικά το φωτοτυπικό χαρτί, το οποίο εισάγεται από την Κίνα, πωλείται μέχρι και 40% ακριβότερα.
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» στέλεχος της αγοράς, τα τετράδια έχουν ανατιμηθεί κατά 22%, ενώ οι τιμές μολυβιών, στιλό και γομών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20%.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές των σχολικών παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις ανάλογα με τη μάρκα και την ποιότητά τους, ωστόσο η γκάμα τους είναι μεγάλη και απευθύνεται σε όλα τα… βαλάντια. Ετσι, η λίστα με τα βασικά είδη για έναν μαθητή Δημοτικού ξεκινά από τα 36 ευρώ και μπορεί να υπερβεί ακόμα και τα 90 ευρώ (τσάντα, μολύβι, στιλό, τετράδιο 50 φύλλων, τετράδιο 2 θεμάτων, ντοσιέ, κασετίνα, γόμα, ξύστρα, διαβήτης, γεωμετρικά όργανα, 12 μαρκαδόροι, μπλοκ ζωγραφικής και 12 ξυλομπογιές), ενώ για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου το κόστος των σχολικών κυμαίνεται από 40 έως 113 ευρώ (τσάντα, μολύβι, στιλό, τετράδιο 50 φύλλων, τετράδια σπιράλ, ντοσιέ, κασετίνα, γόμα, ξύστρα, διορθωτικό, διαβήτης, γεωμετρικά όργανα).
Στη… γειτονιά
Αν και οι μεγάλες αλυσίδες που πωλούν σχολικά είδη απορροφούν μέρος των ανατιμήσεων, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς. «Στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά το ποσό της αύξησης από τον προμηθευτή στη λιανική είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό της αύξησης που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής», αναφέρει στον «Ε.Τ.» στέλεχος μεγάλης αλυσίδας. Οπως εξηγεί ο ίδιος, τα χαμηλής αξίας και μεγάλου όγκου προϊόντα επιβαρύνουν πολύ το μεταφορικό κόστος από τις αγορές της Ασίας και κυρίως της Κίνας, με την ανατίμηση για τους εμπόρους να αγγίζει το 20% συγκριτικά με το 2021. «Για τους καταναλωτές οι αυξήσεις των τιμών είναι πολύ μικρότερες, γύρω στο 10%», τονίζει.
Αντίστοιχα, εκπρόσωπος άλλης μεγάλης αλυσίδας με σχολικά είδη υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» ότι, λόγω των υπέρογκων μεταφορικών, πολλά προϊόντα χαμηλής αξίας που καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο έχουν αφαιρεθεί από το προϊοντολόγιό τους, πράγμα που σημαίνει ότι στην εγχώρια αγορά διατίθενται λιγότερα προϊόντα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. «Όταν η τιμή ενός προϊόντος αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή σε σχέση με την ποιότητά του, το αφαιρούμε από τον κατάλογό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει δε ότι «εκμεταλλευόμενοι το υψηλό ταμειακό μας απόθεμα, απορροφούμε τις αυξήσεις των τιμών για να κερδίσουμε μερίδιο της αγοράς».
Πωλήσεις
Πάντως, παρά τις ανατιμήσεις, η κίνηση αλλά και οι πωλήσεις στις μεγάλες αλυσίδες κινούνται με διψήφιο ποσοστό αύξησης συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ήδη από τις τελευταίες ημέρες Αυγούστου.
Στον αντίποδα, οι βιβλιοπώλες, όπως επισημαίνουν στον «Ε.Τ.», καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν τις τιμές τους στα περυσινά επίπεδα. «Με εξαίρεση το χαρτί που είναι χρηματιστηριακό είδος -η τιμή του αυξήθηκε κατά περίπου 40% από τις αρχές του έτους-, γενικότερα οι τιμές δεν έχουν ανέβει σημαντικά».