Σε μέγγενη κατασχέσεων όσοι δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις

Ιανουάριος 01, 2020

Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους δεν εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων και συνειδητά δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.

Στην λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης για όσους δεν εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων και συνειδητά δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη δώσει την δυνατότητα επανένταξης έως τις 31-5-2020, στη ρύθμιση οφειλών προς ΦΚΑ, για τους οφειλέτες, που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των άρθρων 2,3,4 και 5 του ν. 4611/2019 και την απώλεσαν (μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, εργοδότες κλπ), υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών. (άρθρο 39).

 


Για όσους όμως δεν εντάχθηκαν η μοναδική ενεργή ρύθμιση παραμένει μόνο η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να κινδυνεύουν με κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Θα κληθούν αναγκαστικά να μπουν σε αυτή καθώς ήδη οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ξεκίνησαν την εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, για όλους εκείνους τους χιλιάδες οφειλέτες που δεν εντάχθηκαν στην ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το ΚΕΑΟ θα ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αναγκαστικής είσπραξης που έχει στη διάθεσή της και προβλέπονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άντληση πόρων από κάθε δυνατή πηγή. Παράλληλα, θα ελέγχεται και η πορεία καταβολής των μηνιαίων δόσεων, από εκείνους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι τυχόν απώλεια άνω των δύο δόσεων, ισοδυναμεί με έξοδο από τη ρύθμιση και εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του υπουργείου Εργασίας είναι η εντολή σύστασης ειδικής ομάδας υπαλλήλων στο ΚΕΑΟ με αντικείμενο την κατηγοριοποίηση και παρακολούθηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Άμεσα ενεργοποιούνται δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κινητών αξιών όπως ομόλογα μετοχές και ασφαλιστικά συμβόλαια, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν και τα ακίνητα που έχουν στο όνομα τους όσοι έχουν εκκρεμότητες.

Κύκλοι του υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους όπως ο δραστικός περιορισμός των προσαυξήσεων και η εξόφληση σε έως 10 χρόνια.

Κατασχέσεις
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όλο αυτό το διάστημα έχουν αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα στους οφειλέτες για να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών. Με την λήξη της ημερομηνίας ένταξης στη ρύθμιση θα τεθούν σε εφαρμογή, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ:

–Κατασχέσεις κινητών αξιών: Το Κέντρο θα προχωράει σε δέσμευση καταθετικών λογαριασμών όπου εντοπίζεται το όνομα του οφειλέτη ακόμη κι αν αυτός είναι συνδικαιούχος. Σε επόμενο στάδιο θα αναζητηθούν ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.


–Κατασχέσεις ακινήτων: Το Κέντρο θα επικεντρωθεί στο αν υπάρχουν ακίνητα στο όνομα των οφειλετών ιδιαίτερα για όσους οφείλουν περισσότερα από 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 23,4% των οφειλών βαρύνουν μόλις 1.814 μεγαλοφειλέτες (με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΑΟ έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οι οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατέψουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσίας τους. Το δημόσιο με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να ξεσκεπάσει τις μεταβιβάσεις που έγιναν με «δόλιο» τρόπο.

-Μικροφειλέτες: Το Κέντρο θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών. Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.

Με τη φραγή της ΑΠΔ, το ΚΕΑΟ θα ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυνων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης και την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 997.430 οφειλέτες (70,89% των οφειλετών) έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας, το 82,78% των οφειλετών (1.164.672 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας, ενώ 94.843 οφειλέτες έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ.

https://www.dikaiologitika.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot