Πρόγραμμα Sure: Πώς το κράτος θα πριμοδοτεί τον μισθό εργαζομένων μετά κορονοϊού

Απρίλιος 13, 2020

Προσαύξηση στους μισθούς των εργαζομένων που εργάζονται υπό καθεστώς ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως μερική απασχόληση και εκ περιτροπής θα καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μελετάει σχέδιο για την επόμενη μέρα καθώς από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει πάγωμα των προσλήψεων και των απολύσεων. Με δεδομένο αυτό το στοιχείο εκτιμάται ότι μετά το διάστημα της απαγόρευσης των απολύσεων θα υπάρξει τσουνάμι απολύσεων καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ιδιαίτερα όσες έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής αλλά και αυτές που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Το νέο σχέδιο που βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία βασίζεται στο πρόγραμμα Sure, ο οποίο θα χρηματοδοτήσει το βασικό μέρος, και προβλέπει καταβολή προσαύξησης μισθού και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με μερική απασχόληση και με εκ περιτροπής εργασία. Συγκεκριμένα με βάση το σχέδιο θα καταβάλλεται στους εργαζόμενους με ευέλικτη μορφή εργασίας ένα επιπλέον ποσό στον μισθό τους με αντίστοιχη προσαύξηση στις ασφαλιστικές τους εισφορές διατηρώντας έτσι την θέση εργασίας. Ωστόσο η προσαύξηση στον μισθό μαζί με τον μισθό σε καμία περίπτωση δεν θα φτάνει στο μισθό πλήρους απασχόλησης.

Το σχέδιο στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για την επόμενη ημέρα συζητήθηκε σε σχετική τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης με τους θεσμούς.
Το πρόγραμμα Sure θα αφορά μόνο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, και πιο συγκεκριμένα εργαζόμενους και επιχειρήσεις που είδαν σε μια μέρα τους τζίρους και το εισόδημά τους να μηδενίζονται.

Εξάλλου και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει αναφερθεί σε πρόγραμμα "ασφάλισης" της εργασίας των εργαζομένων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω COVID-19, ώστε να μη χρειαστεί να κάνουν απολύσεις. Το πρόγραμμα ονομάζεται "SURE" και θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να πληρώνουν επί της ουσίας τους μισθούς των εργαζομένων των επιχειρήσεων που μειώνουν την παραγωγή και τις ώρες εργασίας.

 


Το πρόγραμμα SURE, όπως είπε, θα λειτουργήσει στη βάση των διδαγμάτων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: το κράτος-μέλος που θα ενεργοποιήσει το μέσο θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να παραμείνουν στη δουλειά τους και τις εταιρείες να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση με τους υπαλλήλους τους, δηλαδή χωρίς να κάνουν απολύσεις.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν όπως έχει τονίσει "η βραχυχρόνια εργασία που θα υποστηρίζεται από το κράτος θα μετριάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης, θα κρατήσει τους ανθρώπους στην εργασία και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στις αγορές με ανανεωμένο σφρίγος". "Η ιδέα είναι απλή. Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι εταιρείες δεν εργάζονται λόγω προσωρινού εξωτερικού σοκ όπως ο COVID19 δεν θα πρέπει να απολύουν τους εργοδοτουμενούς τους. Θα συνεχίζουν να τους απασχολούν. Ακόμα κι αν υπάρχει λιγότερη εργασία. Στον ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι μπορεί να διδαχθούν για παράδειγμα νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και τους εαυτούς τους", αναφέρει.

" Χάρη το πρόγραμμα SURE, περισσότεροι άνθρωποι θα κρατήσουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης", δήλωσε. Μάλιστα όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας " η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται" ενώ έκανε λόγο για μια ορθολογική προσέγγιση επισημαίνοντας ότι θα εξαρτηθεί πώς θα λειτουργήσει η οικονομία τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Sure ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα είναι μέχρι 100 δισ ευρώ και φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέχρι 1,4 δισεκατομμύρια.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot