Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ύστερα από προηγούμενη διαβούλευση με ειδικούς, τάσσονται κατά πλειοψηφία οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πόρισμά τους για τα εργασιακά.
Στο πολυαναμενόμενο πόρισμα-πιλότο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, οι «Σοφοί» φέρονται να καταλήγουν ομοφώνως πως δεν χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και κυρίως στα μείζονα θέματα της συλλογικής δράσης (απεργία - ανταπεργία), ενώ για τις ομαδικές απολύσεις παραπέμπουν στην επίμαχη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) που αναμένεται προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Ομοφώνως μάλιστα όπως γράφει σήμερα το Εθνος, φέρονται να τάσσονται υπέρ της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων (κλαδικών - ομοιοεπαγγελματικών), ενώ κατά πλειοψηφία προκρίνουν και την επαναφορά της αρχής της «εύνοιας», που ορίζει πως υπερισχύει η ρύθμιση από την οποία παρέχεται η μεγαλύτερη προστασία του εργαζομένου.
Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που απαρτίζεται από καθηγητές εγνωσμένου κύρους, ξεκλειδώνει τη δύσκολη διαπραγμάτευση για την εργασιακή μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καταλήγει σε 12 συστάσεις που ακουμπούν στους τρεις γνωστούς άξονες της διαπραγμάτευσης: ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις - κατώτατος μισθός και συνδικαλιστικός νόμος. Οι 8 από τις 12 συστάσεις αποτυπώνονται με ομόφωνη γνώμη των καθηγητών, ενώ οι υπόλοιπες με πλειοψηφία. Στο 60 και πλέον σελίδων πόρισμά της, η διεθνής των «Σοφών» αναλύει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές» για τα κρίσιμα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, προχωρά σε συστάσεις και εξειδικεύει τις θέσεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.
Ειδικότερα
Ομοφώνως φέρονται οι καθηγητές που συμμετέχουν στην Επιτροπή να καταλήγουν πως δεν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως όσον αφορά το μείζον θέμα της συλλογικής δράσης. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύει την ελληνική θέση πως δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ-άουτ) που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982.
Ομοφώνως τάσσονται οι καθηγητές και ενώπιον του κρίσιμου θέματος των ομαδικών απολύσεων. Παραπέμπουν στην επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), η οποία εκδίδεται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή θα κρίνει την τύχη της διοικητικής έγκρισης (δικαίωμα «βέτο») που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν ταυτόχρονα να προβλεφθεί μία εκ των προτέρων (και όχι εκ των υστέρων) διαδικασία έγκρισης.
Ομοφώνως φέρονται οι Σοφοί να προτείνουν και την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών - κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων.
Κατά πλειοψηφία πέρασε το θέμα του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο μείζον θέμα η πλάστιγγα φέρεται να έγειρε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της επαναφοράς της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι με συλλογικές διαπραγματεύσεις και ύστερα από προηγούεμνη διαβούλευση με ειδικούς θα ορίζουν τ ύψος του κατώτατου μισθού.
Κατά πλειοψηφία οι Σοφοί προτείνουν και επαναφορά της αρχής της εύνοιας με βάση την οποία όταν συντρέχουν ρυθμίσεις διαφορετικής ιεραρχικής βαθμίδας συλλογικές συμβάσεις εργασίας ατομικές συμβάσεις εργασίας ατομικές συμβάσες επιχιερηματικές διαιτητικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τη σύμβαση εργασίας του μισθωτού υπερισχύει αυτή από την οποία παρέχεται η μεγαλύτερη προστασία εργαζομένου.
imerisia.gr