Με τροπολογία που πέρασε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκτός από την τέταρτη κατά σειρά παράταση, δίνεται και ισχύς νόμου στην υπουργική απόφαση Τσιρώνη, με την οποία δινόταν ο ορισμός των οικιστικών πυκνώσεων (σ.σ.: αυθαίρετοι οικισμοί σε δάση).
Τα αυθαίρετα
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η διαδικασία που θα ακολουθήσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα έχει κάποια βασικά βήματα. Πιο συγκεκριμένα πρώτα θα καθορίζεται το όριο της πύκνωσης, μετά οι νόμιμες πράξεις ή τα παράνομα δικαιώματα και τέλος θα εξετάζεται το ισοζύγιο δάσους.
Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να τακτοποιηθεί οτιδήποτε είναι εκτός οικιστικής πύκνωσης διά της ένταξής της σε ένα περίγραμμα, διότι το πρώτο βήμα που θα έχει το νομοσχέδιο θα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου που καταθέτουμε».
Έτσι ο κ. Φάμελλος έκοψε το βήχα σε όσους δημάρχους πιέζουν για πολειοδόμηση ενώ ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η δασική νομοθεσία.
Όσον αφορά την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν δέκα ημέρες περιθώριο μετά το πέρας της ανάρτησης, για να αποστείλουν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) τα δικαιολογητικά που αφορούν την πληρωμή της αντίρρησης στην τράπεζα και το έννομο συμφάρον, τα οποία κάνουν έγκυρη την αντίρρηση μετά την ηλεκτρονική υποβολή της.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την εξέταση της αντίρρησης από τις αρμόδιες επιτροπές, οι πολίτες πρόκειται να λαμβάνουν ενημερωτικό σημείωμα. Για το ίδιο διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, παρατείνεται η προθεσμία αποτύπωσης των οικιστικών πυκνώσεων από τους δήμους. Από τους συνολικά 120 δήμους που περιλαμβάνει η πρώτη ανάρτηση, επτά είναι αυτοί που έχουν υποβάλει τα στοιχεία των οικιστικών πυκνώσεων.
Οι δήμοι που δεν έχουν καταθέσει οικιστικές πυκνώσεις και όρια οικισμού είναι οι εξής: Γορτυνίας, Σιθωνίας, Μυκόνου, Κιμώλου, Μήλος, Ν. Πηλίου, Ωραιοκάστρου.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος