Ο υποψήφιος αγοραστής, μπαίνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://maps.gsis.gr/valuemaps/ και εντοπίζει την τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο το οποίο θέλει να αγοράσει.
Αντιλαμβάνεται με ένα κλικ ότι η αντικειμενική αξία από τα 1.300 ευρώ το μέτρο που θα είναι μέχρι το τέλος του έτους, θα πάει στα 2.000 ευρώ γιατί αυτή είναι η ανατίμηση στη ΙΖ ζώνη του Χαλανδρίου όπου βρίσκεται το σπίτι που τον ενδιαφέρει.
Συνειδητοποιεί ότι έχει έξι μήνες στη διάθεσή του για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή και απευθύνεται στον συμβολαιογράφο. Ο τελευταίος τον ενημερώνει ότι πλέον έχει μπει στη ζωή όσων θέλουν να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο η "ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου", μια βεβαίωση που εκδίδεται από μηχανικό κάτι όμως που για να γίνει, προϋποθέτει τη συγκέντρωση σειράς εγγράφων και δικαιολογητικών, από κατόψεις και τοπογραφικά μέχρι έγγραφα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών κλπ.
Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι αν η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα απαιτείται από την 1η Ιουλίου όπως προβλέπεται αυτή τη στιγμή ή αν θα δοθεί μια ακόμη παράταση μερικών εβδομάδων στην υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου.
Κατά τα λοιπά, όταν μαζευτούν τα χαρτιά, η δήλωση του φόρου μεταβίβασης δεν θα απασχολήσει τον υποψήφιο αγοραστή καθώς από σήμερα γίνεται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Κάτι που σημαίνει ότι τη "δουλειά" θα την κάνει ο συμβολαιογράφος.
ΑΚΙΝΗΤΑ
Nέα πραγματικότητα στην αγορά ακινήτων
Και κάπως έτσι αρχίζει να διαμορφώνεται η νέα πραγματικότητα στην αγορά ακινήτων. Μια νέα πραγματικότητα τόσο όσον αφορά στη διαδικασία της μεταβίβασης όσο και σχετικά με τα έξοδα και τις επιβαρύνσεις που συνδέονται με την αγορά και την πώληση. Η διαδικασία, γίνεται πιο εύκολη με τη χρήση της τεχνολογίας.
Η πλατφόρμα valuemaps της ΓΓΠΣ εκτός από το να δίνει την τιμή ζώνης με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα, επιτρέπει στον υποψήφιο αγοραστή να υπολογίσει ακριβώς την αντικειμενική αξία χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια του συμβολαιογράφου. Πρακτικά δηλαδή, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για τους φόρους και τα έξοδα από την οθόνη του υπολογιστή του.
Αν γνωρίζεις για παράδειγμα ότι η αντικειμενική αξία είναι 200.000 ευρώ, ξέρεις ότι θα χρειαστούν περίπου 6.000 ευρώ για τον φόρο μεταβίβασης (3% επί της αξίας αν δεν υπάρχει δικαίωμα πρώτης κατοικίας) και για τα συμβολαιογραφικά τα οποία υπολογίζονται με κλίμακα ανάλογα με την αξία του ακινήτου.
Νέα έρευνα: Ποια ακίνητα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά
Η ηλεκτρονική ταυτότητα
Η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι μεγάλο κεφάλαιο καθώς η πλήρης εφαρμογή μπορεί να προσθέσει ακόμη και 1.000 ευρώ στον τελικό λογαριασμό όπως λένε οι ίδιοι οι μηχανικοί. Η εφαρμογή της είναι δεδομένη.
Το μόνο που εκκρεμεί είναι να ανακοινωθεί αν αυτή θα γίνει από την 1η Ιουλίου ή αν θα υπάρξει νέα παράταση όπως φημολογείται έντονα τις τελευταίες ημέρες.
Άλλωστε, δεδομένου ότι αναμένεται μεγάλη ζήτηση για μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1/1/2022, συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν έντονα προς την κατεύθυνση να δοθεί παράταση.
Υποχρεωτική από σήμερα η ηλεκτρονική δήλωση του φόρου μεταβίβασης
Όσον αφορά στην υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης του φόρου μεταβίβασης, από σήμερα, καθίσταται υποχρεωτική. Χθες η ΑΑΔΕ έδωσε και τις σχετικές οδηγίες που είναι οι εξής:
1. Με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Α. 1031/2021 (Β’ 839) καθιερώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής my property, που αφορούν αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ενόψει σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου πώλησης για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων και δηλώσεις που αφορούν τη ματαίωση σύνταξης του συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο. Με την ίδια αυτή απόφαση ορίστηκε ότι για το χρονικό διάστημα μέχρι και την 31/5/2021, η υποβολή των δηλώσεων μέσω της εφαρμογής my property δεν είναι υποχρεωτική, αλλά υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αυτών σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με τη διαδικασία που ορίζεται στην απόφαση Α. 1137/2020 (Β’ 2423). Ακολούθως, με την απόφαση Α. 1126/2021 (Β’ 2315) παρατάθηκε η ως άνω δυνατότητα έως και την 28/6/2021.
Συνεπώς, από την 29/6/2021 όλες οι προαναφερόμενες δηλώσεις υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά και μόνο μέσω της εφαρμογής my property.
Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων, όπως δηλώσεις που αφορούν συμβολαιογραφικά έγγραφα συστάσεων ή τροποποιήσεως συστάσεων οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, δηλώσεις φόρου χρησικτησίας, πλασματικές δηλώσεις, δηλώσεις για πώληση ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου, δηλώσεις για επανάληψη ή διόρθωση συμβολαίου, δηλώσεις για μεταγραφή δικαστικών αποφάσεων, δεν υποβάλλονται με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής my property, αλλά με τη διαδικασία που ορίζεται με την Α. 1137/2020.
2. Δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 28/6/2021 σε έντυπη μορφή και όχι μέσω της εφαρμογής my property, διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ χωρίς να απαιτείται η εκ νέου ηλεκτρονική υποβολή μέσω της ως άνω εφαρμογής. Εφόσον οι συμβαλλόμενοι επιθυμούν να τις υποβάλουν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τότε υποχρεούνται να ανακαλέσουν τις χειρόγραφες δηλώσεις ενημερώνοντας παράλληλα και τη Δ.Ο.Υ..
3. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για οποιαδήποτε διευκρίνιση για τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής "my property" λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή +30 213 162 1000 του Κ.Ε.Φ. (Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων) της Α.Α.Δ.Ε.. Μέσα από το σχετικό μενού επιλέγετε "1” ("υπηρεσίες TAXISnet”) και στη συνέχεια το "2” (myproperty).https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/metabibaseis-akiniton-oles-oi-allages-pou-isxuoun-apo-simera---bima-pros-bima-i-diadikasia-paradeigmata/