Στο εξωτερικό αναμένονται αγωγές φορέων κατά κυβερνήσεων για το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς
Μονόδρομος ειναι πλέον το άνοιγμα της αγοράς το συντομότερο δυνατό καθώς σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ με χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά για πάντα.
Τον κίνδυνο να μπουν 200.000 λουκέτα στην αγορά κι η οικονομία να χάσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζοντας ότι σε χώρες όπως η Γερμανία φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες ετοιμάζονται να στραφούν νομικά κατά κυβερνήσεων για το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς. «Είναι πραγματικά τραγικό να προσφεύγει κάποιος στη δικαιοσύνη για να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία. Ειδικά από την στιγμή που τα μέτρα στήριξης είναι ελάχιστα» σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Προβεβλημένοι σύνδεσμοι
Ξεκλειδώστε ευκαιρίες με λύσεις σχεδιασμένες αποκλειστικά για εσάς
Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Εξετάζεται σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τις 22 Μαρτίου
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων έχει πλέον χαθεί οριστικά καθώς παρά την παράτασή της έως το τέλος του Μαρτίου, ακόμα κι αν ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 του μήνα, θα απομένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι το τέλος της σχετικής προθεσμίας. «Αυτό σημαίνει περίπου 4,5 δις. ευρώ λιγότερα στην οικονομία για φέτος. Την ίδια ώρα βλέπουμε να μειώνονται και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ύψος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 που φτάνει μόλις τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το διαθέσιμο ποσό για την Επιστρεπτέα 5 ήταν 1,5 δισ. ευρώ».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, σε πολλούς κλάδους έχουν σταματήσει οι αναστολές των συμβάσεων των εργαζομένων, «κάτι που σημαίνει ότι σε λίγο η ανεργία θα καλπάζει» προειδοποιεί ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Συνοψίζοντας το αίτημα των ανθρώπων της αγοράς ζητεί από την κυβέρνηση να μη δώσει άλλες αναβολές στο άνοιγμα των καταστημάτων. «Αρκετά πια με τα «ήξεις-αφήξεις» και όλες τις ασάφειες που περισσότερο μπέρδεμα προκαλούν και δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, κρίνοντας πάντα από τα κρούσματα που παραμένουν πολλά. Ήδη κορυφαίοι επιδημιολόγοι δηλώνουν ότι η υπό προϋποθέσεις λειτουργία των καταστημάτων –δηλαδή με click inside ή διαφορετικά ¨παράδοση εντός¨- όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά βοηθά στην προσπάθεια που γίνεται για λιγότερο συνωστισμό».
Προσθέτει πως αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, όπως το «κούρεμα» οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 «λουκέτα» τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας και ακόμα πιο ασφυκτική πίεση της κοινωνίας. «Θα μιλάμε δηλαδή για μία οικονομική λαίλαπα άνευ προηγουμένου. Για έναν σεισμό που θα απειλήσει την σταθερότητα της κοινωνικής συνοχής. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και –έστω και τώρα- να αλλάξει σχεδιασμό. Δεν αρκεί να ακούμε δηλώσεις κυβερνητικών σχετικά με τις προθέσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Έχουμε ανάγκη από πράξεις».