Καμπανάκι από την τρόικα για τη δόση των 600 εκατ. ευρώ

Φεβρουάριος 04, 2019
jumbo-banner

Ολιγωρία σε αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια, Υγεία, εξόφληση ληξιπρόθεσμων και Δημόσιο
Προ των πυλών βρίσκεται η επάνοδος ενός «μνημονιακού» περιβάλλοντος με καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις και δόσεις που αναβάλλονται, αφού παρά τη συμφωνία μετά το τέλος του Μνημονίου το οικονομικό επιτελείο έχει τη δική του ατζέντα ακόμη και στο βασικό θέμα της αξιολόγησης, που θα είναι η εξυγίανση των τραπεζών.

Συνολικά από τις 16 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, έχουν κλείσει 2 και υπάρχει προοπτική να κλείσει και μια τρίτη.

Στις ολοκληρωμένες δεσμεύσεις είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 (οι δανειστές το θεωρούν εφικτό) και η ολοκλήρωση της στελέχωσης των 548 τελευταίων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Ενδεχόμενο να κλείσει έχει και η πώληση των 4 μονάδων της ΔΕΗ.

Νόμος Κατσέλη

Στις τράπεζες, ανεξάρτητα από τις συμφωνίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, βασικό θέμα για την ελληνική πλευρά είναι ο νέος νόμος Κατσέλη. Βασική επιδίωξη είναι να συμφωνηθεί ένας όσο το δυνατό πιο «γενναίος» εξωδικαστικός μηχανισμός για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο η διαφορά που χωρίζει τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών με τις τράπεζες σχετικά με τα κριτήρια κάτω από τα οποία η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται είναι ακόμη πολύ μεγάλη.

Οι τράπεζες ζητούν το όριο προστασίας να μην ξεπερνά τα 100.000 ευρώ ενώ οι επίσημες Αρχές ζητούν να φτάνει τα 200.000 ευρώ από 280.000 ευρώ σήμερα. Διαφορά υπάρχει ακόμη και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι τράπεζες θα αναγκάζονται να κάνουν κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου στις ρυθμίσεις.

Η καθυστέρηση του διαδόχου του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη πάει πίσω και το σχέδιο για τη θεσμική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων με την παροχή κρατικών εγγυήσεων που έχει προτείνει το ΤΧΣ από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν και τα δύο με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ να υπενθυμίζουν διακριτικά σε κάθε ευκαιρία ότι ο χρόνος λιγοστεύει και ότι οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν με νέα ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο καλοκαίρι. Η καθυστέρηση αυτή δεν μπορεί να εκπληρώσει και τη δέσμευση ότι το ΤΧΣ θα έπρεπε να εκπονήσει σχέδιο για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες.

Μαύρη… λίστα
Εκτός από τις δεσμεύσεις για τις τράπεζες, με ελάχιστες εξαιρέσεις όλες οι υποχρεώσεις καθυστερούν. Συγκεκριμένα:

1. Ο μηδενισμός και η ανάσχεση δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες. Στις συζητήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες στην Αθήνα διαπιστώθηκε ότι τα 2 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμών οφειλών που καταγράφονταν τον Δεκέμβριο δεν προλαβαίνουν να μηδενιστούν ως το τέλος Φεβρουαρίου που θα βγει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της αξιολόγησης.

2. Στον τομέα της Υγείας και οι δύο υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί είναι σε εκκρεμότητα. Δηλαδή:
* Τα 120 κέντρα πρωτοβάθμιας παροχής Υγείας δεν έχουν ολοκληρωθεί
* Η συγκέντρωση των δημοσίων προμηθειών στο ΑΚΕΠΥ πάσχει ακόμη από έλλειψη προσωπικού του οργάνου.

3. Η υποχρέωση για δευτερεύουσα νομοθεσία στο πεδίο της διευκόλυνσης της αδειοδότησης επιχειρήσεων έχει καθυστερήσει.

4. Στο θέμα του κατώτατου μισθού η Ελλάδα με τη «μονομερή» μεγάλη αύξηση και την κατάργηση του υποκατώτατου φαίνεται ότι έχει παραβιάσει τη συμφωνία που λέει για αιτιολογημένη ετήσια αύξηση ανάλογα με την παραγωγικότητα.

5. 0 θεσμός της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης επίσης καθυστερεί.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot