Έως 240.000 επιχειρήσεις αφορά η κυβερνητική απόφαση να επαναφέρει τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οριζοντίως για όλες τις επιχειρήσεις κλάδων που ανήκουν σε κλάδους που επλήγησαν από τον κορονοϊό τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων του προσωπικού τους.
Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία αρμόδιων υπουργείων σε σχέση με το πλήθος των επιχειρήσεων που επλήγησαν κατά την κορύφωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, δηλαδή στο διάστημα Μαρτίου -Μαΐου.
Σύμφωνα με αυτά, οι επιχειρήσεις με προσωπικό, οι οποίες επλήγησαν και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έκλεισε με κρατική εντολή ανήλθαν σε 260.000 (επί συνόλου 470.000 πληττομένων επιχειρήσεων στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες χωρίς προσωπικό) επί συνόλου 265.000.
Ουσιαστικά, δεν επλήγησαν άμεσα-δεν έκλεισαν οι εταιρείες εμπορίας τροφίμων, οι μεταφορικές, οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, οι τράπεζες και οι μεγάλες βιομηχανίες.
Από τις 260.000 επιχειρήσεις που επλήγησαν-έκλεισαν και μπορούσαν να βγάλουν σε αναστολή προσωπικό ιδίως κατά την περασμένη Άνοιξη, μόλις 20.000 επιχειρήσεις στον τουρισμό, τον αθλητισμό, πολιτισμό και τις μεταφορές μπορούσαν έως και τον Ιούλιο να βγάλουν προσωπικό σε αναστολή.
Το πλήθος των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους ανέρχεται κοντά στους 100.000, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εποχικό προσωπικό στα τουριστικά καταλύματα.
Μάλιστα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και των μεταφορών είχε ήδη αποφασιστεί από την κυβέρνηση να συνεχίσει τόσο τον Αύγουστο, όσο και το Σεπτέμβριο η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων του προσωπικού τους.
Συνεπώς, οι υπόλοιπες κοντά 240.000 πληττόμενες επιχειρήσεις (εμπορίου, εστίασης, εκπαίδευσης) με προσωπικό κοντά στα 1,2 εκατομμύρια είχαν εξαιρεθεί από τον περασμένο μήνα από τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων για το δίμηνο Αυγούστου -Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του περασμένου Μαρτίου -Απριλίου , 936.000 μισθωτοί βγήκαν σε αναστολή, ενώ το Μάιο 526.000.
Αναδρομικά, όμως, από την 1η Αυγούστου έως και την 30η Σεπτεμβρίου, οι 240.000 επιχειρήσεις αυτές στους πληττόμενους κλάδους (μαζί και 20.000 στον τουρισμό, τις μεταφορές κλπ) μπορούν να ξαναβάλουν έως και το 100% του προσωπικού τους. Όποια πληττόμενη επιχείρηση βγάλει σε αναστολή έστω και ένα εργαζόμενο της, όμως, είναι υποχρεωμένη να μην απολύσει ούτε αυτόν, ούτε κανένα άλλο από το προσωπικό της 30 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής αυτής.
Έτσι, για παράδειγμα, μία πληττόμενη επιχείρηση με 100 άτομα μπορεί να βγάλει σε αναστολή τους 50 εξ αυτών από την 1η έως τις 31 Αυγούστου, αλλά έως τις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα μπορεί να απολύσει κανένα εκ των 100 εργαζομένων της. Αν η ίδια επιχείρηση βγάλει σε αναστολή πχ 30 εργαζομένους της από την 1η έως την 30η Σεπτεμβρίου, δεν μπορεί να απολύσει κανένα από τους 100 εργαζομένους έως την 31η Οκτωβρίου.
Πηγή: capital.gr