Στον "πάγο" γάμοι, βαφτίσια, πάρτι και... μνημόσυνα

Απρίλιος 22, 2020

Τις μέρες μετά το Πάσχα συνηθίζονται να τελούνται κατά την παράδοση τα περισσότερα μυστήρια σε όλη την Ελλάδα. Είναι η αρχή μιας ανθηρής περιόδου για όσους εργάζονται σε αυτή τη βιομηχανία που διαρκεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου.

Τώρα και λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εδώ και ενάμισι μήνα έχουν αναβληθεί χιλιάδες εκδηλώσεις και κοινωνικές συναθροίσεις όπως γάμοι, βαφτίσια και …μνημόσυνα που δεν τελούνται καν σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η αναβολή γάμων και βαφτίσεων έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στα κέντρα που είχαν κλειστεί για τις δεξιώσεις, σε παιδότοπους που είχαν προγραμματιστεί παιδικά πάρτι, σε κέντρα που είχαν οργανωθεί γενέθλια και άλλες επέτειοι.

Κορονοϊός: Στον "πάγο" γάμοι, βαφτίσια, πάρτι και... μνημόσυνα
Καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες καθώς όλη η βιομηχανία πίσω από τις εκδηλώσεις αυτές έχει παγώσει. Οίκοι νυφικών βλέπουν τις παραγγελίες να ακυρώνονται ή να αναβάλλονται εκατομμύρια κουφέτα μένουν απούλητα, ανθοπώλες, φωτογράφοι γάμων και κέϊτερινγκ, δεν ξέρουν πως θα γίνει η επανεκκίνηση μιας οικονομίας, η οποία υπάρχει κατ΄ουσίαν εξαιτίας και αποκλειστικά των κοινωνικών συναθροίσεων.

Όπως δηλώνει ένα ζευγάρι, αποφάσισε να αναβάλλει για την επόμενη χρονιά το γάμο του και τη δική του στιγμή ευτυχίας για να προστατεύσει τους δικούς του ανθρώπους, κάτι που είναι πλέον σύνηθες αλλά δημιουργεί πανικόκαι προμηνύει δυσάρεστες συνέπειες για τη φετινή γαμήλια χρονιά.

"Δεν αφήνουμε τον γάμο για του χρόνου";
Αφού "είδαν και έπαθαν" να βρουν μια ημερομηνία να παντρευτούν οι μελλόνυμφοι βλέπουν σήμερα την πανδημία να τους αλλάζει τα σχέδια από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας. Πολλοί που είχαν οργανώσει το γάμο τους στα νησιά απομακρύνονται από το ενδεχόμενο αυτό, και σκέπτονται ότι ένας γάμος σε ένα νησί που θα μετρά ακόμη τις μάσκες και τα αντισηπτικά, δεν θα ήταν και η καλύτερη ανάμνηση ούτε γι’ αυτούς, ούτε για τους καλεσμένους τους.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που στον οικογενειακό και φιλικό τους κύκλο έχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δε θα ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους. Πολλοί δε θέλουν να πάρουν το ρίσκο και αναβάλλουν κατευθείαν το γάμο για το 2021. Μάλιστα, ακόμα και όσοι έχουν χώρους συναθροίσεων, θα πρέπει να αλλάξουν εντελώς την "χωρητικότητα" των αιθουσών που θα μετρά λιγότερους από τους μισούς ανθρώπους και καλεσμένους που υποδέχονταν μέχρι σήμερα.

Το καλοκαίρι "πάγωσε"
Οι αναβολές και οι ακυρώσεις των εκδηλώσεων δεν αφορούν μόνο την άνοιξη αφού σύμφωνα με πληροφορίες μας , οι περισσότερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις μέχρι και τον Ιούλιο έχουν "παγώσει". Και όχι μόνο ακυρώνονται οι εκδηλώσεις, αλλά κανένας δε μπορεί να επαναπρογραμματίσει την εκδήλωσή του.

Υπάρχουν κάποιοι που συζητούν το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι που δεν μπορούν να βάλουν άλλη ημερομηνία. Τους γάμους που θα γίνονταν Ιούνιο και Ιούλιο, που γίνεται πανικός σε τέτοια εποχή, οι περισσότεροι τους ακύρωσαν. Ο κόσμος ανησυχεί και εκφράζει τον φόβο του με την απόφαση να αφήσει τα σχέδιά του για πιο μετά. Ήδη, οι διοργανωτές εκδηλώσεων, μετρούν τις ζημιές τους και την αδυναμία τους να εργοδοήσουν κόσμο.
Ο κόσμος δε θα πάψει να ανησυχεί
Και να τελειώσει όλο αυτό, ο κόσμος δεν θα πάψει να ανησυχεί από τη μια μέρα στην άλλη. Και γάμοι να γίνουν τον Ιούνιο, δεν θα είναι όπως τους φαντάζονταν. Γιατί κάποιος που θα αναμένει, για παράδειγμα, 1000 άτομα στη δεξίωσή του, δεν θα τα έχει. Αυτό είναι σίγουρο. Και πάλι αν είναι σε κλειστό χώρο, όπως για παράδειγμα σε κάποιο ξενοδοχείο, θα υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν θα είναι τόσο εύκολο να μετακινηθούν έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι μπορεί ακόμη να υπάρχει ο ιός. Ο κόσμος φοβήθηκε και θα φοβάται.
Όσο για τι βαπτίσεις, ούτε λόγος, μάλιστα κανένας μέχρι τώρα δε δείχνει βία να προγραμματίσει ένα μυστήριο που έχει πολλά παιδιά ανάμεσα στους καλεσμένους και πολλούς ηλικιωμένους, παπούδες και γιαγιάδες. Η βιομηχανία των βαπτιστικών ρούχων έχει καταρρεύσει και όλες οι συναφείς, που κατασκεύαζαν παιχνίδια και άλλα αναμνηστικά.

Όσο για τα μνημόσυνα, δεν υπάρχει κανένας ορίζοντας, αφού κανένας δε θα ήθελε να επιδιώξει αυτή την εποχή μια συνάθροιση σε εκκλησία ή σε χώρους στους οποίους θα παραστούν πολλοί άνθρωποι μαζί, σε συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές που δε θα μπορούν να αποφύγουν τη σωματική επαφή και τους χαιρετισμούς.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot