Ο κύβος ερρίφθη. Την Δευτέρα στις 4.00 το μεσημέρι ο "Μάξιμος Σαράφης" θα περάσει την είσοδο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών για να δεχθεί τις ερωτήσεις του κλιμακίου της προανακριτικής επιτροπής έπειτα από την χθεσινοβραδινή του αιφνίδια εμφάνιση στο τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.
Νωρίτερα τα μέλη της θα συνεδριάσουν εν ολομέλεια στη Βουλή προκειμένου να διευθετήσουν διαδικαστικά ζητήματα και στην συνέχεια ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας μαζί με τους εισηγητές των κομμάτων - αυτή τη φορά προφανώς και με του ΣΥΡΙΖΑ- θα αναχωρήσουν για το κτίριο της ΓΑΔΑ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Η εξέταση του μάρτυρα θα γίνει με βάση τους όρους που ο ίδιος έχει θέσει, δηλαδή με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μάρτυρες και βουλευτές δεν θα βρίσκονται στο ίδιο χώρο και οι πρώτοι θα ακούν τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις τους μέσω ηχητικού συστήματος. Δεν αποκλείεται επίσης και η φωνή του να είναι αλλοιωμένη.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι βέβαια η αναμενόμενη για την πλειοψηφία της προανακριτικής που στόχευε εξ΄αρχής η συνάντηση αυτή να γίνει "πρόσωπο με πρόσωπο", ώστε να εξαχθούν σημαντικότητα συμπεράσματα για την διερεύνηση της υπόθεσης.
Παρά όλα αυτά μέλη της επιτροπής πιστεύουν ότι ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες η κατάθεση του "Σαράφη" αλλά σε δεύτερο χρόνο και της "Αικατερίνης Κελέση" μπορεί να ρίξει φως σε κρισιμότατα ζητήματα που σχετίζονται με την αφετηρία της υπόθεσης. Οι ίδιοι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι βάσει των αρχικών καταθέσεων των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στοχοποιήθηκαν τα πολιτικά πρόσωπα με βαρύτατες κατηγορίες. Κατά συνέπεια η εξέταση τους έχει βαρύνουσα σημασία.
Τα μέλη της πλειοψηφία αναζητούν ταυτόχρονα και άλλες πτυχές της υπόθεσης αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο "THETOC” "Οι "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση" είναι ένα κομμάτι της υπόθεσης. Δεν αποτελούν ολόκληρο το φάκελο". Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει ένας πρώτος γύρος συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με την διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Κομβικό ρόλο θα παίξει σε αυτό και η αναμενόμενη κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή την ερχόμενη Τετάρτη στην προανακριτική επιτροπή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει αναφερθεί στην επικείμενη εξέταση του επιχειρηματία επιχειρώντας να την αποδομήσει, παραδεχόμενος όμως ταυτόχρονα ότι τον έχει συναντήσει στο παρελθόν.
Μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα και με βάση τις καταθέσεις των τεσσάρων δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση νέων αδικημάτων από την πλευρά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς και βάσιμες πιθανότητες για την επέκταση του κατηγορητηρίου, που περιγράφονταν στην πρόταση της ΝΔ, και σε άλλες υποθέσεις εκτός από τη Novartis.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση της κυβερνητικής παράταξης, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ελέγχεται για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, της πρόκλησης και προσφοράς για τέλεση εγκλήματος, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ μελών της προανακριτικής υπάρχει ταύτιση απόψεων ότι στοιχειοθετείται επίσης το αδίκημα της εκβίασης. Αφορά τις πιέσεις και τις απειλές που φέρεται να άσκησε ο Παπαγγελόπουλος σε βάρος της πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Τσατάνη προκειμένου να παραδώσει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου που η ίδια χειρίζονταν, σε άλλον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αναφορές για πιέσεις και απειλές σε βάρος ελεγκτών για την ίδια υπόθεση έχει κάνει σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.
Επίσης μέλη της επιτροπής πιστεύουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για τη τέλεση του αδικήματος της απιστίας με βάση τις καταγγελίες της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ραίκου ότι την πίεζε να βάλει στο αρχείο υπόθεση της τράπεζας Αττικής που σχετίζονταν με την δανειοδότηση εκατοντάδων επιχειρηματιών (μεταξύ αυτών και του Καλογρίτσα) χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητοι όροι.
Ήδη ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Ιωάννης Μπούγας έχει αποστείλει ερώτημα προς την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής προκειμένου να βρεθεί ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Βουλευτές πιστεύουν ότι είτε τα υφιστάμενα αδικήματα επεκταθούν σε άλλες υποθέσεις είτε διευρυνθεί το κατηγορητήριο η πιο ασφαλής μέθοδος είναι να κατατεθεί νέα πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε να υπάρξει νέα έγκριση από το Σώμα. Κάθε κίνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να μην ανακύψουν ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας κατά τον έλεγχο εφ όλης της ύλης που θα επιτελέσει το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αναλάβει ρόλο εφόσον η Βουλή παραπέμψει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο.