Σχέδια για την επέκταση του συρμάτινου φράχτη σχεδόν σε όλο το πεδινό και προσβάσιμο τμήμα των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ διατυπώνονται στα Σκόπια, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της γειτονικής χώρας.
Ο φράχτης αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχει μήκος 2 χιλιομέτρων
Η εφημερίδα «Dnevnik» των Σκοπίων, επικαλούμενη πληροφορίες από αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές, ανέφερε χθες πως σχεδιάζεται η επέκταση του φράχτη σε ένα μήκος συνοριογραμμής που ίσως φτάσει και τα 40 χιλιόμετρα. Επίσημα, πάντως, δεν έχει διατυπωθεί ανάλογη πρόθεση από καμία κυβερνητική πηγή της γειτονικής χώρας.
Ο ελαφρύς συρμάτινος φράχτης που στήθηκε εσπευσμένα μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος σε μετανάστες που δεν έχουν διαβατήρια Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν, εκτείνεται προς το παρόν σε ένα μήκος σχεδόν 2 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη δυτική όχθη του Αξιού ποταμού, περνά από την ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης και φτάνει μέχρι 400-500 μέτρα δυτικά της σιδηροδρομικής γραμμής, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι μετανάστες χωρίς δικαίωμα διέλευσης. Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά ως σήμερα, το μήκος της κατασκευής αναμένεται να συνεχιστεί δυτικά και να φτάσει τα 4 χιλιόμετρα.
Από το δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας προκύπτει πως οι σκέψεις περί επέκτασης σε όλο το μήκος των συνόρων και ανατολικά του Αξιού είναι αποτέλεσμα δυσφορίας των αστυνομικών αρχών για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στην Ειδομένη, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας δέχτηκαν βροχή από πέτρες ξεσηκωμένων μεταναστών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 18 αστυνομικοί, σύμφωνα με τις Αρχές της ΠΓΔΜ.
Αλλα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικού Τύπου της γειτονικής χώρας επικρίνουν τις ελληνικές Αρχές, καταλογίζοντας τους ότι δεν έκαναν κάτι για να αποτρέψουν τα επεισόδια.
Στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης παρέμεναν χθες περίπου 800 υπήκοοι Ιράν, Πακιστάν, Μπανγκλαντές και χωρών της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι δίνουν αγώνα επιβίωσης κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στις σκηνές του πρόχειρου καταυλισμού, τυλιγμένοι με κουβέρτες με τη θερμοκρασία να «φλερτάρει» με το μηδέν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων.
Κέντρα υποδοχής
Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο θέμα της δημιουργίας κέντρων υποδοχής και βραχείας παραμονής μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή και να έχει επαφές με τους δημάρχους, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία για το θέμα με τον Γιάννη Μπουτάρη. Πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται η δημιουργία τεσσάρων έως πέντε χώρων με δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 5.000 ατόμων.
Σημειώνεται πως έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων σε χώρο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ στα όρια του Δήμου Ωραιοκάστρου που είχε επιχειρηθεί να υλοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, οριστικά ακατάλληλος κρίθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, ο ιδιωτικός χώρος 40 στρεμμάτων στο χωριό Γαλλικός. Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Γιάννης Γιώργος, πρότεινε χθες να γίνει συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Πολύκαστρο Κιλκίς στις 10 ή 11 Δεκεμβρίου με θέμα το Προσφυγικό.
Δρομολόγια
Οι άνεμοι κόπασαν στο Ανατολικό Αιγαίο και τα δρομολόγια πύκνωσαν ξανά στα νησιά. Μέσα σε ένα 24ωρο πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλοι τόσοι υπολογίζεται πως έφτασαν στις ακτές της Χίου, ενώ αυξημένες ήταν οι ροές και στα υπόλοιπα νησιά.
Σε πολλές περιπτώσεις οργανώθηκαν επιχειρήσεις από περιπολικά του Λιμενικού και της Frontex για τη διάσωση δεκάδων ανθρώπων που επέβαιναν σε φουσκωτά σκάφη. Σε μία περίπτωση, στην Εφταλού, ξύλινο σκάφος χτύπησε στα βράχια και κινδύνεψε να διαλυθεί.
Στο hotspot της Μόριας καταγράφηκαν σχεδόν 2.500 άτομα και άλλα τόσα αναχώρησαν με δρομολόγια για τον Πειραιά και την Καβάλα. Χθες το πρωί βρίσκονταν στο νησί περίπου 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες.
ethnos.gr