Πλήγμα με σοβαρές επιπτώσεις εντός αλλά και εκτός των τουρκικών συνόρων, το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα που συγκλόνισε χθες το βράδυ την καρδιά της Αγκυρας έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο μια ήδη περίπλοκη κατάσταση, οξύνοντας την αντιπαράθεση στο Κουρδικό από τη μία, και υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή στρατηγική στο Μεταναστευτικό από την άλλη.
Μόλις λίγους μήνες μετά την «προεκλογική» επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου με τους 97 νεκρούς (την πλέον πολύνεκρη στα τουρκικά χρονικά), η τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε χθες και πάλι αντιμέτωπη με το φάσμα της τρομοκρατίας.
Η χρονική στιγμή της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες πριν τη σημερινή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και ενώ παράλληλα το καθεστώς Ερντογάν πιέζει τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει τη στήριξή της προς τους Κούρδους της Συρίας, θα έπρεπε φυσικά να προβληματίζει. Λέγεται μάλιστα ότι την ώρα της επίθεσης ο Ερντογάν προΐστατο σε συμβούλιο ασφαλείας στο προεδρικό μέγαρο.
Το σημείο
Αυτό που προβληματίζει ωστόσο ακόμη περισσότερο είναι το σημείο της επίθεσης, καθώς αυτή έλαβε χώρα κυριολεκτικά στην καρδιά της Αγκυρας, σε κεντρική διασταύρωση μόλις λίγα εκατοντάδες μέτρα μακριά από το τουρκικό κοινοβούλιο, και κοντά στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών, καθώς και στις διοικήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε τη στιγμή που περνούσαν δίπλα του λεωφορεία με στρατιωτικό προσωπικό. Από την έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων, προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα στρατιωτικά λεωφορεία. Μάλιστα τουλάχιστον τρία από αυτά τυλίχθηκαν στις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 28 νεκρούς και περισσότερους από 61 τραυματίες. Η έκρηξη φέρεται να σημειώθηκε ενώ τα λεωφορεία βρίσκονταν σταματημένα μπροστά σε κόκκινο φωτεινό σηματοδότη περιμένοντας να περάσουν, ενώ τα παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν ακριβώς δίπλα τους.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα. Η τουρκική κυβέρνηση έδειχνε ωστόσο προς την κατεύθυνση των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) με τους οποίους άλλωστε βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο τους τελευταίους μήνες στη νοτιοανατολική Τουρκία. Κουρδικές πηγές από την άλλη, έστρεφαν τις υποψίες τους προς την κατεύθυνση ισλαμιστών τρομοκρατών, που ενδεχομένως να είχαν σχέση με το ISIS.
Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα ήταν αρκετό ώστε να ανατρέψει τον στρατηγικό σχεδιασμό σε διάφορα μέτωπα, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των συνόρων της Τουρκίας, ενώ παράλληλα ενδεχομένως να επηρεάσει και τις ισορροπίες στο Συριακό.
Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ν. Κουρτουλμούς κάλεσε κι αυτός χθες τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Αγκυρας, υπογραμμίζοντας μάλιστα με νόημα ότι «οι απλές δηλώσεις καταδίκης δεν ικανοποιούν πια την Τουρκία». Πέρα από τις πραγματικά τραγικές του διαστάσεις, το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα «επιτρέπει» ουσιαστικά στην Αγκυρα να εντείνει τις πιέσεις προς τη διεθνή κοινότητα υπέρ των τουρκικών θέσεων στο Συριακό. Επιτρέπει, με άλλα λόγια, στον Ερντογάν να συνεχίσει το σφυροκόπημα των κουρδικών θέσεων στη Συρία καθώς και τις προσπάθειες για απομόνωση των Κούρδων του Κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), το οποίο άλλωστε είναι και αδελφό κόμμα του PKK.Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έσπευσε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, όπερ σημαίνει ότι οι όποιες «μεγάλες» εξελίξεις στο θέμα του Προσφυγικού ίσως να χρειαστεί να μετατεθούν χρονικά για κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε κι αυτός το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν. Με ανακοίνωση που έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται εντός αλλά και εκτός των συνόρων. Σημείωσε επίσης ότι η υπομονή της Τουρκίας «δοκιμάζεται», ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια «όχι μόνο στα πιόνια αλλά και στις δυνάμεις που τα κινούν».
ethnos.gr