Στην πιο κρίσιμη φάση της πεντάχρονης πορείας του δείχνει να εισέρχεται πλέον ο πόλεμος της Συρίας, καθώς η ισορροπία των αντιμαχόμενων δυνάμεων αλλάζει δραματικά στο έδαφος υπέρ του Ασαντ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο μέτωπο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης που επιδεινώνεται, αλλά και στο μέτωπο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών (Τουρκία εναντίον Ρωσίας) που επίσης κλιμακώνονται.
Νέα κύματα δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων συνωστίζονται στη μεθόριο με την Τουρκία, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται στα βορειοανατολικά, με την Αγκυρα ωστόσο να κρατάει μισάνοιχτες τις πύλες εισόδου.
Μέχρι χθες το μεσημέρι, είχαν περάσει τα σύνορα «με ελεγχόμενο τρόπο» περί τους 10.000 πρόσφυγες από τους συνολικά περίπου 50.000 που είχαν φτάσει εκεί, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.
Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας πως 100.000 με 150.000 άμαχοι μπορεί να τραπούν σε φυγή από το Χαλέπι μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ η Αγκυρα ανεβάζει τον αριθμό των «επερχόμενων» προσφύγων σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες (600.000 σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Κουρτουλμούς).
Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, είναι ξεκάθαρο ότι το Προσφυγικό επιδεινώνεται. Οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν, συνεπικουρούμενες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, σχεδόν περικυκλώσει το στρατηγικής σημασίας Χαλέπι, «κόβοντας» τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών από την Τουρκία, ενώ πλέον βρίσκονται μόλις 20 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.
Το Χαλέπι ωστόσο «είναι πολύ μεγάλο για να πέσει γρήγορα», όπερ σημαίνει ότι έπεται πολιορκία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τους περίπου 300.000 με 500.000 ανθρώπους (αμάχους σε ποσοστό 90%) που παραμένουν στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες ανατολικό τμήμα της άλλοτε μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.
Ο ΟΗΕ βλέπει μια νέα ανθρωπιστική κρίση προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι το ανθρωπιστικό δράμα είναι πολύ ευρύτερο, καθώς είναι πάνω από 1 εκατ. οι Σύροι που ζουν σήμερα υπό καθεστώς πολιορκίας σε συνολικά 43 πόλεις της χώρας.
Γεωπολιτική
Το στρατόπεδο Ασαντ - Ρωσίας δεν δείχνει ωστόσο διατεθειμένο να κατεβάσει τα όπλα, τουλάχιστον όχι προτού οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακτήσουν πλήρως τον έλεγχο στα ανατολικά της Συρίας όπου ήδη προελαύνουν.
Οι Αμερικανοί δείχνουν να έχουν αποδεχτεί την ανάκαμψη του Ασαντ, και απλώς περιορίζονται στο να καλούν τη Μόσχα να συμβάλει σε μια εκεχειρία. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και με την Τουρκία, που κοντράρεται πλέον με τους Ρώσους αλλά και με τους Αμερικανούς (επειδή στηρίζουν τους Κούρδους της βόρειας Συρίας).
Ο πρόεδρος Ερντογάν συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε παρομοιάσει τη ρωσική ανάμειξη στη Συρία με την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.
Οσο για τους Ευρωπαίους (Τουσκ, Μέρκελ), αυτοί επιτέθηκαν στη Ρωσία με την κατηγορία ότι «πλήττει αμάχους» και «κάνει ακόμη χειρότερη» την κατάσταση στο έδαφος της Συρίας. «Προτρέπουμε για μία ακόμη φορά όλο τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή των λέξεών του», ήταν η σκληρή απάντηση του Κρεμλίνου.
ethnos.gr