Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να συσπειρωθούν γύρω του στον αγώνα εναντίον της «συνωμοσίας», όπως είπε, στοιχείων υποστηριζόμενων από το εξωτερικό τα οποία έχουν στοχοθετήσει «το ψωμί στο τραπέζι σας, τα χρήματα στην τσέπη σας, τον ιδρώτα του προσώπου σας».
«Η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει όσους αναμίχθηκαν σε αυτό το παιγνίδι», τόνισε ο Ερντογάν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα για το τέλος της χρονιάς το οποίο αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρο στην έρευνα για διαφθορά η οποία υποστήριξε πως αποτελεί προϊόν σκευωρίας κύκλων στους κόλπους της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος για να υπονομευτεί η κυβέρνησή του και να τρωθεί η επιρροή της στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.
«Προσκαλώ κάθε έναν από τους 76 εκατ. ανθρώπους μας να εγερθεί, να προασπίσει την δημοκρατία και να ενωθεί μαζί μας ώστε να γίνουμε ένα απέναντι σε αυτές τις αποκρουστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν.
Το σκάνδαλο χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν τα 11 χρόνια τη πολιτικής κυριαρχίας του, καθώς οι έρευνες εγείρουν φόβους περί ρήξης στους κόλπους του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και περί επιβράδυνσης της σθεναρής οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας.
Η υπόθεση αυτή τον φέρνει αντιμέτωπο με έναν θρησκευτικό ηγέτη ο οποίος εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κι έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα – οι υποστηρικτές του Ερντογάν τον κατηγορούν πως αυτός βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο. Αυτός ο πρώην στενός σύμμαχος του Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, αρνείται ότι ενέχεται στην ιστορία αυτή.
«Όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζετε, αυτή η συνωμοσία στρέφεται εναντίον όλων σας χωρίς εξαίρεση, (απειλεί) το ψωμί στο τραπέζι σας, τα χρήματα στην τσέπη σας, τον ιδρώτα του προσώπου σας», είπε ο Ερντογάν.
Ο ισλαμοδημοκράτης πρωθυπουργός, ο οποίος έχει κερδίσει με μεγάλη διαφορά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, επιμένει να χαρακτηρίζει το σκάνδαλο απόρροια μιας εκστρατείας εγχώριων σκοτεινών δυνάμεων και ξένων οικονομικών συμφερόντων, μέσων ενημέρωσης και ξένων κυβερνήσεων οι οποίες απεχθάνονται την ιδέα μιας ανεξάρτητης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν υπακούει στις προσταγές του NATO και των ΗΠΑ.
Κεντρική θέση στις υποψίες που προβάλλει ο Ερντογάν έχει ο Γκιουλέν, ο οποίος αν και δεν έχει ένα πολιτικό κόμμα διαθέτει μεγάλη επιρροή σε θεσμούς-κλειδιά χάρη στο παγκόσμιο δίκτυο ιδιωτικών σχολείων και μέσων ενημέρωσης. Αν και οι διαφορές των δύο πρώην συμμάχων δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια, διαφωνούν σε ό,τι αφορά πολλά θέματα εξωτερικής κι εσωτερικής πολιτικής, και ο διχασμός τους έγινε προφανής πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση του AK κινήθηκε για να κλείσει τα σχολεία του Χιζμέτ, του θρησκευτικού τάγματος του Γκιουλέν.
«Κύκλοι που νοιώθουν άβολα για τις επιτυχίες της Τουρκίας, την αναπτυσσόμενη οικονομία της, την ενεργή εξωτερική πολιτική της, τα παγκόσμιας κλίμακας σχέδιά της, έστησαν μια νέα παγίδα στην Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν στο μήνυμά του, που εκφώνησε καθιστός πίσω από ένα γραφείο με φόντο την κόκκινη τουρκική σημαία. Ακόμη, εκτίμησε ότι η έρευνα αυτή έχει στόχο να αμαυρώσει την «εικόνα της αδελφοσύνης», αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε το 2012 με τους Κούρδους.
Ο Ερντογάν προσέθεσε ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες σάρωσαν την Τουρκία το καλοκαίρι του 2013 μετά την βάρβαρη αντικυβερνητική καταστολή στις κινητοποιήσεις εναντίον του σχεδίου ανάπτυξης του Πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ αποτελούσαν μέρος της ιδίας συνωμοσίας. «Όπως τα γεγονότα στο Γκεζί είχαν καμουφλαριστεί με δέντρα, πάρκα και το περιβάλλον, η συνωμοσία της 17ης Δεκεμβρίου κρύφτηκε κάτω από το πέπλο της διαφθοράς», είπε.
Για τον ίδιο, δεν είναι σύμπτωση ότι οι «επιθέσεις» αυτές συνέπεσαν με μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές στην 90χρονη ιστορία του τουρκικού κράτους. Φέτος σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις αποδόσεις των τουρκικών χρηματαγορών, το αξιόχρεο της χώρας αναβαθμίστηκε και αποπληρώθηκαν οφειλές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στο δικό του πρωτοχρονιάτικο μήνυμα στάθηκε στην ανάγκη να μην δοθεί η εντύπωση ότι πλήττεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Ο Ερντογάν έκλεισε το δικό του μήνυμα με αισιόδοξο αλλά κι αδιάλλακτο τόνο, εκτιμώντας ότι φέτος οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσουν και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν. «Δεν πρέπει να ανησυχείτε: η Τουρκία είναι σε ασφαλή χέρια και συνεχίζει αποφασιστικά την πορεία της προς το μέλλον», είπε.
Έκκληση Γκιουλ για ηρεμία στη χώρα
Έκκληση για ηρεμία στην Τουρκία, ώστε να μη χαθούν όσα έχει επιτύχει η χώρα, απηύθυνε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ εν μέσω της υπόθεσης διαφθοράς που έχει διχάσει εκ νέου την τουρκική κοινωνία και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.
«Είμαστε μια χώρα η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος του κόσμου έχουμε εναρμονιστεί με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σημαντικό βαθμό, έχουμε γίνει πόλος έλξης των επενδυτών και οι ροές των κεφαλαίων είναι ελεύθερες. Σε μια τέτοια χώρα, η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη στο μέλλον είναι καθοριστικοί παράγοντες», δήλωσε ο Γκιουλ στο μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
«Οι εξελίξεις αυτές είναι ένα προϊόν της πολιτικής σταθερότητας, της χρηστής διακυβέρνησης και πειθαρχημένης δουλειάς. Ως έθνος, θα πρέπει πολύ καλά να γνωρίζουν την αξία των όσων έχουμε πετύχει, και θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να παραμείνει η χώρα, πολιτικά και οικονομικά ανεπτυγμένη, ήρεμη για τις επόμενες γενιές. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποφύγουμε στάσεις και συμπεριφορές που θα κλυδωνίσουν την πολιτική σταθερότητα και το περιβάλλον οικονομικής εμπιστοσύνης, κάτι που θα διαβρώσει το διεπόμενο από το κράτος δικαίου δημοκρατικό κράτος και θα διαταράξει την ενότητά μας και την ειρηνική συνύπαρξη», δήλωσε ο Γκιούλ .
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια ‘μίνι απόπειρα πραξικοπήματος’ από στοιχεία της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος που υπηρετούν συμφέροντα ξένων και εγχώριων δυνάμεων που έχουν βαλθεί να ταπεινώσουν τη χώρα» ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: news247.gr