Στα τέλη του έτους σχεδιάζεται η παράδοση στο γενικό επιτελείο Ναυτικού της Τουρκίας του αεροπλανοφόρου για drones ΤCG Anadolu.
Το «ημιαεροπλανοφόρο», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πανηγυρικές ανακοινώσεις του τον περασμένο Μάιο, προορίζεται να αποτελέσει τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.
Το Σάββατο υποδέχθηκε για πρώτη φορά συνεργεία δημοσιογράφων στο ναυπηγείο Τούζλα της Κωνσταντινούπολης.
Tα σχέδια του «αεροπλανοφόρου», που διαθέτει ελικοδρόμιο, βασίζονται στο ισπανικό ελικοπτεροφόρο Juan Carlos και τα τελικά τεστ διεξάγονται στην πλατφόρμα του.
Το πρώτο πλοίο για μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Όπως ανέφερε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής του διευθυντηρίου της αμυντικής βιομηχανίας (SSB), το εν λόγω «αεροπλανοφόρο» -που θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, καθώς «μόλις 12 χώρες στον πλανήτη διαθέτουν παρόμοιου μεγέθους σκάφη»- θα ενταχθεί στο δυναμικό και της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας και θα είναι το πρώτο του είδους του για την προσνήωση και απονήωση απ’ αυτό μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών, καθώς ματαιώθηκαν τα σχέδια της Άγκυρας για χρήση του από μαχητικά F-35 μετά την αποπομπή της από τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα συμπαραγωγής τους.
«Μια δύναμη τουλάχιστον ενός τάγματος στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα θα μπορεί να μεταφέρεται στην περιοχή της κρίσης με τη δική της επιμελητειακή υποστήριξη, χωρίς ανάγκη για υποστήριξη από τη βάση» είπε ο Ντεμίρ και πρόσθεσε, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, ότι η τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία drones, η Βayraktar, συνεχίζει την ανάπτυξη στις εγκαταστάσεις της του Bayrakatar TB3 UCAV, μιας παραλλαγής του Bayraktar TB2, ειδικά για το TCG Anadolu.
Ο Ντεμίρ επισήμανε ότι μελλοντικά θα αναπτυχθούν στο «ημιαεροπλανοφόρο» και εγχώριας κατασκευής αεροσκάφη, όπως το Kizilelma («Κόκκινο Μήλο») και το Hürjet, αλλά και ελικόπτερα, όπως τα AH-1W SuperCobra, αλλά και γενικής χρήσης. Τόνισε δε ότι τα οπλικά συστήματα του Anadolu, τα ραντάρ και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου αναπτύχθηκαν με εγχώριους πόρους από την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.
Το «αεροπλανοφόρο» θα έχει μήκος 231 μ. και ύψος 58 μ., εκτόπισμα άνω των 27.000 τόνων και θα πιάνει μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβων με πλήρες φορτίο. Θα μπορεί να μεταφέρει 94 οχήματα, ανάμεσά τους 13 τανκς, 27 τεθωρακισμένα αμφίβια και έξι τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και θα διαθέτει μέγιστο πλήρωμα 1.223 ατόμων. Από το κατάστρωμά του θα επιχειρούν 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή 10 ελικόπτερα.
https://www.iefimerida.gr/kosmos/aeroplanoforo-drones-polemiko-naytiko-toyrkias