Μόλις μερικές ώρες μετά την υπερψήφιση του άρθρου 155 από την ισπανική γερουσία, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα στηθούν κάλπες την 21η Δεκεμβρίου ενώ παράλληλα διέλυσε την καταλανική βουλή.
«Χτες, ο ηγέτης της Καταλονίας είχε την ευκαιρία να επιστέψει στη νομιμότητα και να προκηρύξει εκλογές. Είναι αυτό που ζήτησε η πλειοψηφία της καταλανικής κοινωνίας. Αλλά δεν ήθελε να το κάνει. Ετσι, η ισπανική κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να επαναφέρει τη νομιμότητα και αποφάσισε να προκηρύξει τις εκλογές» δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό η δύναμη να επιστρέψει στον καταλανικό λαό. Ο Ραχόι υποσχέθηκε παράλληλα ότι οι εκλογές στην Καταλονία θα είναι «ελεύθερες, καθαρές και νόμιμες» ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «θλιβερή».
«Δεν θέλαμε να φτάσουμε ως εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η καταλανική βουλή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της
Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας» και δίνει επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.
Η πρόταση πέρασε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρχαν και δύο λευκά.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία, καθώς βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos. Η ψηφοφορία ήταν μυστική, όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, για να αποφευχθεί η πιθανότητα βουλευτές να κατηγορηθούν για αποστασία.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην αίθουσα ακούστηκαν χειροκροτήματα ενώ οι βουλευτές αγκαλιάζονταν μεταξύ τους. Την ίδια ώρα, μια «λαοθάλασσα» διαδηλωτών ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης χορεύοντας, τραγουδώντας και ανοίγοντας σαμπάνιες.
Οπως αναφέρει το Reuters η «αμφιλεγόμενη» αυτή ψηφοφορία ενδέχεται να κηρυχθεί παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας.
Η ψηφοφορία αυτή έρχεται ύστερα από μια τεταμένη εβδομάδα μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας και αρκετά πισωγυρίσματα του ηγέτη της περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόν.
Μόλις σαράντα λεπτά αργότερα, η ισπανική Γερουσία ψήφισε να περιοριστεί η αυτονομία της Καταλονίας, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος.
Ραχόι: Συνιστώ ψυχραιμία
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Καταλονία, ο Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να καθησυχάσει τους Ισπανούς πολίτες.
«Συνιστώ ηρεμία σε όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ήταν το πρώτο σχόλιο του Μαριάνο Ραχόι μέσω Twitter.
Μετά την απόφαση της Γερουσίας, ο Ραχόι είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος. «Δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να “σκοτώσουν” το Σύνταγμά μας» τόνισε ο ίδιος.
Τόνισε επίσης ότι τα ειδικά αυτά μέτρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση. «Η Ισπανία δεν προσπαθεί να πάρει την ελευθερία 7,5 εκατομμυρίων Καταλανών αλλά αντίθετα να τους προστατεύσει» είπε ο Ραχόι.
Πουτζδεμόν: Καλούμαστε να διατηρήσουμε τη χώρα σε μία πορεία
Με τη σειρά του, ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν προχώρησε σε μια «θολή» -για ακόμη μια φορά- δήλωση.
«Θέλω να πω λίγα λόγια από την καρδιά και με λογική να συμβάλλω στο μεγαλείο της στιγμής. Κάναμε ένα βήμα και αγωνιστήκαμε σκληρά για να επικυρώσουμε μία εντολή. Πολίτες της Καταλονίας υπάρχουν στιγμές που καλούμαστε να διατηρήσουμε τη χώρα σε μία πορεία» είπε ενώ παράλληλα προέτρεψε τους πολίτες να υπερασπιστούν τη νέα χώρα με «ειρήνη, ευγένεια και αξιοπρέπεια».
Διαφωνεί η δήμαρχος της Βαρκελώνης
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, εξέφρασε την αντίθεσή της στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
«Οχι στο όνομά μου» έγραψε η ίδια στο Τwitter, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της στο ζήτημα.
Σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα
Την ώρα που η καταναλική κυβέρνηση ζητά από τους δημόσιους υπαλλήλους να μην υπακούσουν στις διαταγές της Μαδρίτης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης.
«Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.
Στο πλευρό του Ραχόι ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ε.Ε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία» έγραψε στο Twitter.
Λίγη ώρα αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η ΕΕ δεν αντέχει άλλα ρήγματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» είπε χαρακτηριστικά
«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ.
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Έχω πει πάντα ότι έχω έναν μόνο συνομιλητή στην Ισπανία και αυτός είναι ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Υπάρχει ένας κανόνας δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Ο Ραχόι θέλει αυτοί οι νόμοι να είναι σεβαστοί και έχει την πλήρη υποστήριξή μου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τη Γαλλική Γουιάνα.
«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την απόφαση της καταλανικής βουλής να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Τερέζα Μέι, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Βρετανία επιθυμεί ενωμένη Ισπανία.
Πηγή: | iefimerida.gr