Την πάγια θέση της Τουρκίας περί «δίκαιης κατανομής του πλούτου στο Αιγαίο», επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του.
«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής του πλούτου στο Αιγαίο, ειδικά στο Αιγαίο», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, από το Χατάι που χτυπήθηκε σκληρά από τους καταστροφικούς σεισμούς τονίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί ειρηνική επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα.
«Ξέρετε, έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Λέμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτό. Αυτό είναι σύμφωνο με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας, με συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Πάντα λέγαμε και λέγαμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με διάλογο, ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους. Ας λύσουμε τα προβλήματά μας και λύνοντάς τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό, ας βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, ειδικά στο Αιγαίο, ώστε οι πολίτες μας να μπορούν να ζουν με άνεση, ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, σημείωσε ότι μετέφερε τα συλλυπητήρια της τουρκικής κυβέρνησης και προθυμοποιήθηκε για την παροχή βοήθειας.
«Είχαμε έναν εποικοδομητικό και θετικό διάλογο στο τηλέφωνο. Τους εκφράσαμε τα αμοιβαία συναισθήματά μας και επαναλάβαμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, ενώ τους είπαμε ότι θα πηγαίναμε αν μας καλούσαν».
Τα F-35
Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και την προμήθεια των F16 ο Ακάρ σημείωσε: «Υπάρχει πρόοδος, είναι λίγο αργή και αυτό είναι το πιο σημαντικό μας πρόβλημα. Οι συνομιλίες με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό και τη προμήθεια των F16 βρίσκονται σε θετικό στάδιο. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι αυτό υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο και αποστέλλεται στο Κογκρέσο. Περιμένουμε προς το παρόν το στάδιο του Κογκρέσου».
Παράλληλα σημείωσε πως «η συνεργασία της Τουρκίας με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 έληξε με ανεξήγητο τρόπο, νομικά και ηθικά».
Όπως είπε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 18 Ιανουαρίου και επετεύχθη συμφωνία ενώ όσον αφορά τη συζήτηση των οικονομικών, πολιτικών και τεχνικών θεμάτων ο Ακάρ δήλωσε ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Στην ερώτηση σε ποιο στάδιο είναι οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή χρημάτων που πλήρωσε η Τουρκία για το F-35 απάντησε:
«Η επιστροφή στο πρόγραμμα είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Προς το παρόν, ο σκοπός των διαπραγματεύσεών μας είναι η καταβολή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε πληρώσει. Επί του παρόντος, υπάρχουν πέντε F-35 που δικαιούμαστε, και συζητάμε για το μέλλον αυτού το θέματος. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τη νομοθεσία μας με διαφάνεια, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, με απόλυτα καλοπροαίρετο τρόπο».
«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις και αυτές οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.