Αυτοοργανωμένες δομές Ελλήνων και ξένων «αλληλέγγυων», ορισμένες από τις οποίες συνεχίζουν να φιλοξενούν πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες σε αυτόνομους καταυλισμούς, έχουν μπει στο «στόχαστρο» της Αστυνομίας και του Δήμου Λέσβου τις τελευταίες μέρες.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής, αλλά και εν όψει της τουριστικής περιόδου, γίνεται προσπάθεια συγκέντρωσης του συνόλου των δομών αρωγής σε ελεγχόμενους χώρους στο hotspot της Μόριας και στο Κέντρο Υποδοχής του Καρά Τεπέ.
Στη δημοφιλή πλαζ Τσαμάκια, δίπλα στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου έχει στηθεί μια παραγκούπολη από τους ακτιβιστές του «No Border Kitchen» και φιλοξενούνται δεκάδες μετανάστες, η Αστυνομία έκανε προειδοποιητική «επίσκεψη» την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας διορία στους δεκάδες Ελληνες και ξένους εθελοντές να αποχωρήσουν και να παραδώσουν τον χώρο. Η πλαζ είχε καταληφθεί με την ανοχή του Δήμου Λέσβου, αλλά μόνο για τη χειμερινή περίοδο, όπως είχε διαμηνυθεί στους ακτιβιστές, ενώ προχθές βγήκε η προκήρυξη για την εκμίσθωσή της σε ιδιώτη για το καλοκαίρι.
Ανάλογη εγκατάσταση, που όμως δεν φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες, έχει στηθεί στα βόρεια του νησιού, στη Σκάλα Συκαμνιάς, από την Αυτοοργανωμένη Δομή Πλατάνου. Η «πολυεθνική σύμπραξη αλληλέγγυων», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, που έχει συμμετάσχει σε διασώσεις, περίθαλψη και παροχή τροφής και ρούχων σε εκατοντάδες πρόσφυγες, έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο το τελευταίο διάστημα, αφού έχουν εκλείψει οι ροές στην περιοχή.
Διαμαρτυρίες
Ακτιβιστές των δύο συλλογικοτήτων έχουν στοχοποιήσει αυτές τις μέρες το hotspot της Μόριας, συμμετέχοντας μαζί με άλλους αλληλέγγυους σε δυναμικές και βίαιες συγκεντρώσεις έξω απ΄ αυτό, διαμαρτυρόμενοι για τη μετατροπή του σε κέντρο κράτησης. Ενας 33χρονος Ελληνας, μέλος της Αυτοοργανωμένης Δομής Πλατάνου, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, όταν έγραψε με πορτοκαλί σπρέι στο πλαϊνό μέρος μιας κλούβας της Αστυνομίας «Stop Deportation» (Σταματήστε τις Απελάσεις) και «No Justice, No Peace» (Οχι Δικαιοσύνη, Οχι Ειρήνη), σβήνοντας με ένα «X» το σήμα της ΕΛ.ΑΣ. Οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο τη Δευτέρα, όπου η δίκη του αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.
Ενταση επικρατεί αυτό το διάστημα αναφορικά και με τις παράκτιες εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ Λέσβου που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Στον χώρο, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λέσβου το 2012, ντόπιοι εθελοντές της συλλογικότητας «Αλληλεγγύη Λέσβου», που εντάσσεται στο «Χωριό του Ολοι Μαζί», φιλοξενούν 80 άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (νεογνά, ανάπηρους και ασθενείς με σοβαρές νόσους), που χρειάζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και παραπέμπονται εκεί από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Λέσβου ζήτησε την εκκένωση του χώρου, προκειμένου να γίνουν εργασίες για τη διαμόρφωση παιδικών κατασκηνώσεων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εθελοντών. «Επιχειρείται το τελευταίο διάστημα η διάλυση δομών αλληλεγγύης, ανεξάρτητων και αυτοοργανωμένων, που έχουν σηκώσει όλο το βάρος της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες, με σκοπό να περάσει η υποστήριξη αυτών των ανθρώπων στην Αστυνομία και στον Στρατό», είπε στο «Εθνος» η εκπρόσωπος των εθελοντών, Εφη Λατσούδη. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ανέφερε πως όλοι οι φιλοξενούμενοι της δομής θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα και θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν της ίδιας φροντίδας, ενώ τα προσφυγόπουλα θα μπορούν να φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση, μόλις αυτή δημιουργηθεί.
«Δεν υπάρχει ανάγκη να υφίσταται στο εξής στο νησί τίποτε άλλο πέραν της Μόριας και του Καρά Τεπέ. Ως εναλλακτική υπάρχει το μεγάλο κάμπινγκ της IRC στα βόρεια του νησιού, που σήμερα είναι άδειο, υπάρχει η δομή στο Μανταμάδο, ενώ υπάρχουν και τα διαμερίσματα για όσους χρειάζονται ειδική προστασία. Οι οργανωμένες δομές είναι υπεραρκετές, τα ανοργάνωτα πρέπει να αποχωρήσουν», ανέφερε στο «Εθνος» ο κ. Γαληνός.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ/ΕΘΝΟΣ