Κόντρα ξέσπασε με αφορμή το άρθρο του Γεράσιμου Παπαδόπουλου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» μεταξύ των Ελλήνων σεισμολόγων, οι οποίοι «πλακώνονται» μέσα facebook.
Στο άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο σεισμολόγος κ. Παπαδόπουλος μιλούσε για αποσταθεροποίηση του ελληνικού τόξου μετά και το σεισμό της Αλβανίας, αναφέροντας πως: «Μετά τον ισχυρό σεισμό στην Αλβανία μεγέθους 6,4 στις 26/11/2019 οι έλληνες σεισμολόγοι εκτιμήσαμε ότι μάλλον δεν θα επηρεάσει γεωδυναμικά τον ελλαδικό χώρο. Μία μέρα μετά ακολούθησε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 στα δυτικά της Κρήτης. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν ότι επρόκειτο για σεισμό ενδιάμεσου βάθους, με εστία σε βάθος 70 χλμ. Τότε εκτίμησα δημοσίως ότι η αθροιστική επίδραση των δύο σεισμών ίσως αποσταθεροποιήσει το σύστημα ρηγμάτων στην περιοχή μας. Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα το σύστημα είναι ασταθές. Έχουν αποσταθεροποιηθεί ρήγματα του ευρύτερου χώρου και αυτό εκδηλώνεται με μικρά και μεσαία μεγέθη σεισμών. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση ο σεισμός που έγινε στις 27 Νοεμβρίου στην Κρήτη σε βάθος 70 χιλιομέτρων έδειξε ότι υπήρξε μια απότομη καταβύθιση της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από το νότιο χώρο του Αιγαίου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η καταβύθιση με μικρότερα άλματα δηλαδή με σεισμούς βάθους των τελευταίων ημερών». Λίγο αργότερα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook, επιτιθέμενος στον κ. Παπαδόπουλο: «Αν έχει αποσταθεροποιηθεί το μυαλό κάποιου και επιμένει δημόσια ότι θα κάνει σεισμό 7 ρίχτερ στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα τρομοκρατηθεί και αυτός κάποτε θα επιβεβαιωθεί. Ο τελευταίος 7ρης ήταν στην Κεφαλονιά το 1983 και δεν σχολιάζω στα ΜΜΕ πιθανότητες με ακραία επιστημονικά σενάρια που όπως έχω δηλώσει είναι χρήσιμα για τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και εκεί πρέπει να απευθύνονται. Στην εικόνα οι 7ρηδες από το 1900, πηγή USGS».
Στην κόντρα μπήκε με την σειρά του και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης γράφοντας στο facebook: «Ο Μάκης τα λέει τα πράγματα με το όνομά τους αυτή η γελοιότητα που άκουσα ότι ο σεισμός της Αλβανίας αποσταθεροποίησε την πλάκα του Αιγαίου και το Ελληνικό τόξο Που βυθίζεται κάτω από την Κρήτη προκαλεί τεράστια ζημιά στο τουριστικό προϊόν της χώρας φανταστείτε να διαρρεύσει ότι στην Κρήτη αναμένουμε μεγάλο σεισμό. Με έχουν πάρει δύο ξενοδόχοι φίλη μου τηλέφωνο Ένας από τον Πλακιά και ένας από τα Χανιά τρομοκρατημένη και μου είπαν ότι σε λίγο καιρό οι tour operators θα κάνουν κρατήσεις αν διαρρεύσει κάτι τέτοιο θα αποτελεί τεράστια ζημιά στον τουρισμό λοιπόν για να θέσω το θέμα με απλά λόγια ας υποθέσουμε ότι το τμήμα του ελληνικού τόξο δηλαδή της βυθιζόμενης πλάκας είναι ένα σπίτι και ας υποθέσουμε ότι σε ένα παράθυρο του σπιτιού υπάρχει μια πολύ βαριά γλάστρα ας υποθέσουμε ότι στην στέγη περπατάει μια γάτα αν η γάτα αυτή είναι ο σεισμός της Αλβανίας το σπίτι το ελληνικό τόξο και η γλάστρα ο σεισμός που γίνεται στο τόξο που περιμένουμε ή αυτοί που γίνανε θα είναι αποτέλεσμα του σεισμού της Αλβανίας αν από το περπάτημα της γάτας πέσει γλάστρα έτσι απλά. Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός στο τόξο αλλά δεν έχω στοιχεία που να μου δείχνουν κάτι τέτοιο Δεν μπορώ λοιπόν με αρλούμπες να Κινδυνολόγο και να τινάζω τον τουρισμό Του νησιού στον αέρα Και όχι μόνο της Κρήτης και της Ρόδου και άλλων νησιών». Στην συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε στα πυρά μέσω του λογαριασμού του στο facebook με ένα άρθρο στο οποίο ο τίτλος του ήταν ο εξής: «ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΤΟΞΟ! Ακούω κλαψουρίσματα «ειδικών στη γεωδυναμική» για την άποψή μου περί αποσταθεροποίησης μετά τους σεισμούς Αλβανίας (26.11.2019, μέγεθος Μ6,4) και Δ. Κρήτης (27.11.2019, Μ6,1). Ας δούμε λοιπόν τα σεισμολογικά στοιχεία, σε ίσα χρονικά διαστήματα 17 ημερών πριν το σεισμό της Αλβανίας και 17 μέρες μετά (μέχρι σήμερα) στο Ελληνικό Σεισμικό Τόξο. Στο πρώτο διάστημα έγιναν μόνο 79 σεισμοί με Μ μεγαλύτερο του 2 και 18 με Μ μεγαλύτερο του 3. Μέγιστο μέγεθος μόνο 4.Στο δεύτερο διάστημα, έγιναν 229 σεισμοί με Μ μεγαλύτερο του 2 και 75 με Μ μεγαλύτερο του 3. Μέγιστο μέγεθος Μ6,1, ένας Μ5,4 και ένας Μ5,0. Δηλαδή μετά τους ισχυρούς σεισμούς Αλβανίας και Δ. Κρήτης είχαμε σημαντικότατη αύξηση και στον αριθμό των σεισμών και στα μεγέθη τους. Τονίζω ότι κανείς από τους 229 δεν ήταν μετασεισμός του Μ6,1, όλοι έγιναν σε άλλες περιοχές του τόξου. Συνεπώς, ποιός μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουμε γεωδυναμική αποσταθεροποίηση στο τόξο; Οι δύο εικόνες προβάλλουν τα επίκεντρα των σεισμών στις δύο προαναφερόμενες χρονικές περιόδους».
thecaller.gr