Ο θάνατος των τριών παιδιών από την ίδια οικογένεια συνιστά πρωτοφανή στα χρονικά τραγωδία και όπως είναι λογικό η εξαιρετικά σπάνια αυτή υπόθεση προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση. Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν τα -αναπάντητα μέχρι στιγμής- αίτια του θανάτου των τριών μικρών αδελφών, της 7 μηνών Ίριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Όπως αποφασίστηκε σήμερα, την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Ο σχετικός φάκελος θα μεταφερθεί ίσως και απόψε από την Πάτρα στην Αθήνα, ώστε την υπόθεση να αναλάβει το έμπειρο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, θα καταθέσουν οι γιατροί που διαδοχικά καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών έτυχε να ασχοληθούν με τα τρία παιδάκια, αλλά και οι γονείς των παιδιών. Αγνωστο παραμένει ακόμη αν θα μεταβεί ειδικό κλιμάκιο από την Αθήνα στην Πάτρα ή θα έρθουν οι γονείς των τριών παιδιών στην πρωτεύουσα.
Το ενδεχόμενο της εκταφής
Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνει εκταφή των παιδιών, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω στοιχεία των συνθηκών θανάτου τους.
Θρίλερ με τα τρία «αγγελούδια» από την Πάτρα, πώς έφυγαν από τη ζωή
Από κει και πέρα, μια σειρά συμπτώσεων και γεγονότων προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από δέκα γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές δεν μπορούν να αποφανθούν για τα αίτια των αιφνίδιων θανάτων. Οι περισσότεροι τους περιγράφουν ως ανεξήγητους.
Το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες ιατροί προκειμένου να έχουν άμεση εικόνα του τι συνέβη και τα παιδιά έσβησαν χωρίς κανείς να το περιμένει, όπως αναφέρει το TheBest.gr.
H διερεύνηση της υπόθεσης ξεκινά από τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας. Ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τα ευρήματα των Αρχών αλλά και από τις απαντήσεις που θα δείξουν κυρίως οι ιστολογικές εξετάσεις, οι αστυνομικοί θα εξετάσουν αν θα επεκταθεί η έρευνα και στους θανάτους των άλλων δύο αγγελουδιών, της Ιριδας και της Μαλένας.
Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών θα εξεταστούν, ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατροδικαστές, εξειδικευμένοι επιστήμονες αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον των τριών παιδιών.
«Πάντα γίνονται νεκροψίες»
Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα έκανε τη νεκροψία του δεύτερου παιδιού. 'Οπως αναφέρει, πάντα γίνονται νεκροψίες όταν πρόκειται για αιφνίδιους ή βίαιους θανάτους.
Το παιδί είχε βρεθεί νεκρό στην κούνια. Το πήγαν οι γονείς στο παιδιατρικό νοσοκομείο, το οποίο ζήτησε τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Ούτε η ίδια διαπίστωσε μακροσκοπικά την αιτία θανάτου. Όταν όμως έγιναν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα (αγενεσία φλεβόκομβου). Η κυρία Τσιόλα αναμένεται να κληθεί από τις Αρχές να καταθέσει.
Η τετραπληγία του μεγαλύτερου παιδιού
O ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης έκανε τη νεκροψία στο τρίτο και μεγαλύτερο σε ηλικία κορίτσι της οικογένειας, όπως του ζητήθηκε από το Παίδων, καθώς οι γιατροί του νοσοκομείου δεν κατάλαβαν από τι πέθανε το κορίτσι.
Μάλιστα ο κ. Μπουζιάνης είχε ενημερωθεί ότι το κορίτσι αντιμετώπιζε κάποια τετραπληγία από άγνωστη στον ίδιο αιτία. Από τη νεκροψία δεν προέκυψαν ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου. Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. Ο ίδιος πάντως δεν διέκρινε μακροσκοπικά αλλοιώσεις συμβατές με χρήση κάποιας ουσίας.
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»
Όπως σημείωσε στο Mega ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Γρηγόρης Λέων, η ολοκλήρωση των ιατροδικαστικών εξετάσεων, νεκροψία νεκροτομή, τοξικολογικές, ιστολογικές και γενετικές, είναι αυτές που θα δείξουν τις πραγματικές αιτίες θανάτου των τριών παιδιών.
«Πριν ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η ιατροδικαστική, μέχρι να έχει όλα τα στοιχεία, δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση».
Ο κ. Λέων σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και υπάρχει μια πλήρης εικόνα, θα αναζητηθούν και ευθύνες, καθώς και τα τρία παιδιά πέθαναν εντός του νοσοκομείου. «Όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις θα αρχίσουν να διερευνώνται και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν». Όπως λέει ο ιατροδικαστής, «το συντομότερο σε έναν μήνα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».
Από την πλευρά τους, οι γονείς των τριών κοριτσιών δήλωσαν ικανοποίηση για την εξέλιξη, ενώ απηύθυναν έκκληση «να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση».
Οι διευκρινίσεις των γονέων
Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του ζευγαριού, αναφέρεται:
«Εκ μέρους των γονέων των τριών ανηλίκων τέκνων που "έφυγαν" τόσο πρόωρα από τη ζωή, Εμμανουήλ Δασκαλάκη και Σωτηρίας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, δηλώνω τα εξής:
Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην πατραϊκή κοινωνία, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν.
Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:
(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.
(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.
(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα "ρίξουν φως" στα αίτια θανάτου της.
Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.
Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».
«Αφήστε μας στον πόνο μας»
Ο πατέρας των τριών κοριτσιών, μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», μετά και την εξέλιξη της προκαταρκτικής έρευνας, είπε: «Αφήστε μας στον πόνο μας. Δεν θέλουμε να πούμε κάτι άλλο. Θρηνούμε τρία κορίτσια, πρόσφατα την Τζωρτζίνα μας. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι».
Όπως σημειώνει το τοπικό Μέσο, τα «σενάρια» που κυκλοφορούν έχουν φθάσει στα αυτιά της οικογένειας. «Εχουν πει πολλά, εμείς δεν μιλάμε καθόλου. Μένουμε στον πόνο μας», δηλώνει ο κ. Δασκαλάκης.
Ο παππούς των κοριτσιών
Μια οικογένεια να ζει ουσιαστικά επί τρία χρόνια στα νοσοκομεία και να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σώσει τα τρία αγγελούδια της. Ο παππούς ξεσπά, αφού η οικογένεια δεν πήρε ποτέ ικανοποιητικές απαντήσεις από τους γιατρούς.
«Η γυναίκα μου αυτήν τη στιγμή είναι σε ένα κρεβάτι, δεν μπορεί ούτε να αρθρώσει πρόταση. Προσπαθούσαμε να περάσουμε το σοκ του θανάτου, το δεύτερο που μας έδωσε η ζωή και έφυγε και μας ήρθε το τρίτο. Πόσα να ζήσουμε άλλο;».
«Αδιευκρίνιστα τα αίτια, έφυγε και το μικρό, είχε αγενεσία, μία σπάνια αρρώστια που βγαίνει, δεν ξέρω πόσα στον κόσμο, σε ολόκληρο τον κόσμο. Αδιευκρίνιστα το ένα, αδιευκρίνιστα το άλλο. Πες μας, πού είναι αυτοί που έχουν βγάλει τα Πανεπιστήμια να διευκρινίσουμε τι ήταν τελικά».