Στις Βρυξέλλες οι δήμαρχοι Λέρου, Κω, Σάμου, Χίου και Λέσβου

Φεβρουάριος 20, 2017

Tη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά, χωρητικότητας 150-200 ατόμων, προωθεί ήδη η ΕΛ.ΑΣ. (όπως είχε αποκαλύψει η «Κ») προκειμένου να επισπευσθούν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία, ενώ μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά τους τελευταίους μήνες δεν έχει προσφυγικό προφίλ, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι κυριότερες χώρες προέλευσής τους είναι το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, ενώ φτάνουν αρκετοί από την Αίγυπτο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Τυνησία, τη Νιγηρία και τη Λιβύη.
Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να επαναπροωθηθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να επιτευχθεί και η αποσυμφόρηση των νησιών, κάτι που εξασφαλίζεται μόνο εφόσον υπάρχει ξεχωριστός χώρος περιορισμού της ελευθερίας σε κάθε νησί που δέχεται ροές. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη του αρμόδιου συντονιστή για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι, στα νησιά του Αιγαίου την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Βερβέι επισκέφθηκε τα hotspots των νησιών και σε συναντήσεις του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς, αφού άκουσε τις αντιρρήσεις, ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν κλειστοί χώροι στα νησιά για να επιταχυνθεί ο ρυθμός των επιστροφών στο πλαίσιο της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι στόχος της Ε.Ε. είναι να έχει πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών έως το τέλος Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών –συνολικά 14.600 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία– προβλέπεται να μειωθεί στο μισό ώστε να μην υπάρχει θέμα υπερπληθυσμού. Ο συντονιστής της συμφωνίας κατά την επίσκεψή του στα νησιά επανέλαβε πάντως ότι η λειτουργία κέντρων φιλοξενίας και κλειστών κέντρων θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση «προσωρινή». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η απευθείας επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών. Συγκεκριμένα, η ομάδα των πέντε δημάρχων (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Μαρτίου προκειμένου να συναντηθεί με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ηδη από τις αρχές του 2017 έως και την Παρασκευή είχαν επαναπροωθηθεί 160 Πακιστανοί, 150 Ιρακινοί, 70 Αλγερινοί, 30 Αφγανοί, 25 Μαροκινοί και 20 Μπανγκλαντεσιανοί, ενώ οικειοθελώς επέστρεψαν και 60 Σύροι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Το 2016 επαναπροωθήκαν μεταξύ άλλων 1.624 Πακιστανοί, 1.500 Μαροκινοί, 1.100 Ιρακινοί, 1.060 Αφγανοί, 700 Ιρανοί, 450 Αλγερινοί, 270 άτομα από το Μπανγκλαντές, 80 από τον Λίβανο, 50 από τη Δομινικανή Δημοκρατία, 45 από την Τυνησία, 30 από τη Νιγηρία.
Λύση όσον αφορά τη δημιουργία κλειστών κέντρων έχει βρεθεί για τη Σάμο, τη Λέσβο και την Κω. Για το συγκεκριμένο νησί έχει εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ για δημοπράτηση του έργου κόστους 4,5 εκατ. ευρώ με κατεπείγουσες διαδικασίες, αλλά σημειώνονται έντονες αντιδράσεις από ξενοδόχους και κατοίκους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να μεταβεί στην Κω αυτή την εβδομάδα προκειμένου να παρευρεθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να εξηγήσει το σκεπτικό της δημιουργίας κλειστού κέντρου στο νησί. «Το 95% όσων βρίσκονται στην Κω είναι Πακιστανοί. Για τους περισσότερους από αυτούς αναμένεται να απορριφθεί το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει», σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος της αστυνομίας. Στη Σάμο σχεδιάζεται η δημιουργία κλειστού χώρου εντός της δομής που ήδη λειτουργεί στο νησί, προκειμένου έως και 200 άτομα να μπορούν να τεθούν υπό περιορισμό. Στη Λέσβο λειτουργεί ήδη χώρος περιορισμού εντός του hotspot, η χρήση του οποίου μάλιστα από την ΕΛ.ΑΣ εκτιμάται ότι έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στην αποφυγή επεισοδίων.

Σε Λέρο και Χίο

Σε αναζήτηση χώρου βρίσκονται ακόμα οι Αρχές σε Λέρο και Χίο. Ειδικά για τη Χίο, όπως επεσήμαναν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει προκύψει ιδιαίτερο πρόβλημα εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων αλλά και της στάσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες (ο δήμος είχε φανεί αρχικά πρόθυμος να παραχωρήσει τοποθεσία για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας εκτός hotspot στη ΒΙΑΛ). Χαρακτηριστικά, την προηγούμενη Παρασκευή ομάδα κατοίκων του νησιού έστησε μπλόκο εμποδίζοντας τη μεταφορά κοντέινερ στη ΒΙΑΛ, καθώς θεώρησε ότι πρόκειται για την εφαρμογή σχεδίου επέκτασης του hotspot.

Καθημερινή

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot