Μπορεί ο περιορισμός της γραφειοκρατίας να είναι ένα από τα ζητήματα που η εκάστοτε κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα επιλύσει, ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία η εικόνα μοιάζει με αυτή της Αφρικής.
Ενδεικτικό είναι πως το κράτος ζητεί κατά μέσον όρο 10 δικαιολογητικά για κάθε πράξη συναλλαγής στην αγορά ακινήτων (π.χ. αγοραπωλησία, αποδοχή κληρονομιάς κ.τ.λ.), ενώ συνολικά υφίστανται 22 δικαιολογητικά που ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους, ανάλογα με την πράξη που θα πραγματοποιήσουν.
Οπως γράφει και η Καθημερινή η Ελλάδα συναγωνίζεται πλέον ευθέως την Ουγκάντα στη σχετική λίστα, που διαθέτει αντίστοιχο αριθμό δικαιολογητικών. Ωστόσο, λίαν συντόμως είναι πιθανό η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια, καθώς με βάση το άρθρο 60 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επανέρχεται η μοναδική γραφειοκρατική διάταξη που είχε καταργηθεί το 2014. Η επιστροφή της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα υπόλοιπα δικαιολογητικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου.
Το ζήτημα πάντως δεν είναι μόνο γραφειοκρατικό αλλά και οικονομικό, καθώς αν προστεθούν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί πλέον μια μεταβίβαση, το κόστος για έναν ιδιοκτήτη μπορεί και να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, γεγονός που λειτουργεί σαφώς ως αντικίνητρο.