Σοβαρή καταγγελία: Η Ελλάδα παραδίδει κρυφά στον Ερντογάν Τούρκους που ζητούν άσυλο

Ιούνιος 08, 2017

Βαρύτατες καταγγελίες ότι η Ελλάδα παραδίδει κρυφά στην Αγκυρα Τούρκους αντικαθεστωτικούς που περνούν τον Εβρο και ζητούν προστασία από τη χώρα μας εξαπέλυσε χθες το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Με ένα ηχηρό μήνυμα ο επίτροπος του Συμβουλίου αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουιζνίεκς εξέφρασε την ανησυχία του για τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και μέρες και ζήτησε από την Αθήνα να σταματήσουν οι απελάσεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τέτοιες καταγγελίες στο παρελθόν θα ξεσήκωνε τον κόσμο ολόκληρο, επιχειρήθηκε μια μάλλον χλιαρή διάψευση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να δηλώνει πως η Ελλάδα «δεν κάνει επαναπροωθήσεις».

Πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δημοσιοποίησε επώνυμη καταγγελία σχετικά με την άτυπη επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία Τούρκων πολιτών που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας. Κατά την Επιτροπή, ήδη ο ένας εξ αυτών βρίσκεται κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία πλέον μαζί του.

Σύμφωνα με νέα καταγγελία, «στις 2 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Εβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. Αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της Ελληνικής Αστυνομίας που μετέφερε τους αιτούντες διεθνή προστασία», αναφέρει η Επιτροπή.

Χρειάστηκε όμως να προκύψουν οι επισημάνσεις Μουιζνίεκς για να αντιδράσει κάπως η Αθήνα. Ο κ. Μουιζνίεκς παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα «έχει υποστεί τεράστια μεταναστευτική πίεση τα τελευταία χρόνια και η βοήθεια που έλαβε από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέχει πολύ από την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των πιέσεων αυτών όσο και των δεινών που υποφέρουν οι πρόσφυγες στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, τα κράτη δεν μπορούν να καταφεύγουν σε πρακτικές όπως οι ομαδικές απελάσεις», κατέληξε.

Εκτός από τον κόλαφο προς τη δήθεν «ανθρωπιστική» κυβέρνηση Τσίπρα, οι Βρυξέλλες χθες έστειλαν και νέα αυστηρά μηνύματα για επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς τα ευρωπαϊκά κράτη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Μία μέρα μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι «τα κράτη-μέλη πρέπει να πληρώσουν για τη ζημιά που προκαλούν στους άλλους» και ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επαγρυπνεί, ώστε οι δεσμεύσεις των θεσμικών οργάνων και των κρατών-μελών να εφαρμοστούν».

Υπενθυμίζεται ότι είχε συμφωνηθεί η κατανομή εντός διετίας 160.000 προσφύγων αλλά λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεν έχει υλοποιηθεί παρά μόνο το 10-15%. Οπως σημείωσε ο κ. Ταγιάνι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Ε.Ε. «να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει που θα οδηγήσουν σε οικονομικές κυρώσεις», αναφερόμενος στις χώρες του Βίζεγκραντ.

Επίσης, προτεραιότητα του Ευρωκοινοβουλίου είναι να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αφρική. «Αν δεν υπάρξει σοβαρή στρατηγική με επενδύσεις της Ε.Ε. θα έχουμε νεκρούς και εκατομμύρια ανθρώπους που θα κοιτάζουν προς την Ευρώπη και θα είναι δύσκολο να τους εντάξουμε», σημείωσε. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην περίπτωση της Λιβύης.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot