Προσφυγικό: Με γοργά βήματα η λειτουργία των νέων ΚΥΤ

Σεπτέμβριος 28, 2022

Επιχείρηση ώστε να ασκηθεί πίεση και να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα σε πρόσφυγες και μετανάστες χαρακτήρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης το περιστατικό με τους 38 αιτούντες άσυλο που εντοπίστηκαν σε νησίδα στον Εβρο τον Δεκαπενταύγουστο.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις από την πλευρά της Ευρώπης για τις δευτερογενείς ροές προσφύγων (εμφάνιση σε άλλο κράτος-μέλος προσφύγων που έχουν κριθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα) ο υπουργός Μετανάστευσης έδωσε τη δική του εκδοχή για την ευρωπαϊκή νομοθεσία: «Εχω λάβει επιστολές από έξι υπουργούς της Ε.Ε., οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις δευτερογενείς ροές. Πολλοί πρόσφυγες από την Ελλάδα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. είναι ένας κοινός τόπος προστασίας και δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος-μέλος», τόνισε, «όπως συμβαίνει και για τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Ουκρανία. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν νοούνται», ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου σε σχέση με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Προσέθεσε ότι οι πρόσφυγες μετακινούνται σε άλλες χώρες γιατί εκεί υπάρχουν καλύτεροι μισθοί και προσφέρεται κοινωνική στήριξη. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι πρόσφυγες από την Ελλάδα ήδη έχουν καταθέσει και αλλού αιτήματα. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει παράνομες διελεύσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πρόσφυγες των οποίων το αίτημα εγκρίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε αυτήν. Μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. για χρονικό διάστημα έως και 6 μηνών. Οσον αφορά τους Ουκρανούς πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν στην Ε.Ε. τον τελευταίο χρόνο, έχει ληφθεί απόφαση που τους επιτρέπει τη μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μηταράκης, έχουν φτάσει από την Ουκρανία 75.942 άτομα εκ των οποίων έχουν υποβάλει αίτημα προστασίας οι 20.135. Οσον αφορά τις αφίξεις από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.α. πέρυσι ήταν λιγότερες από ό,τι όλα τα τελευταία χρόνια, δηλαδή 8.745. Φέτος ήδη έχουν ανέλθει στα 10.270 άτομα αλλά αναμένεται ο αριθμός να ανέβει έως το τέλος του έτους.

Στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα διαμένουν 18.587 άτομα, ενώ στα νησιά βρίσκονται πλέον 3.211 αιτούντες άσυλο. Παρά ταύτα το πρόγραμμα δημιουργίας κλειστών κέντρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω του υπουργείου Μετανάστευσης εκτελείται όπως είχε αποφασιστεί. Ηδη τα νέα κλειστά κέντρα λειτουργούν σε Σάμο, Κω και Λέρο. Τον Φεβρουάριο του 2023 αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του νέου κλειστού κέντρου στη Λέσβο, ενώ ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου θα έχει δημιουργηθεί και το κλειστό κέντρο στη Χίο, όπου όμως οι αντιδράσεις των κατοίκων συνεχίζονται. Εντός του 2022, ανέφερε ο κ. Μηταράκης, θα έχει ολοκληρωθεί και η επέκταση και αναβάθμιση του ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στον Εβρο.

Ψηφιακή πλατφόρμα
Στα τέλη του 2022 αναμένεται να λειτουργήσει η νέα ψηφιακή πλατφόρμα Αλκυόνη ΙΙ, που θα επιτρέπει όλη η διαδικασία ασύλου να γίνεται ψηφιακά, από την πρώτη καταγραφή έως την επίδοση της απόφασης. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία». Ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι υπάρχει επαρκής χώρος στις υφιστάμενες δομές για να μεταφερθούν όσοι έως τότε παραμένουν ακόμη σε διαμερίσματα.

Ο κ. Μηταράκης τέλος ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές σε δομές που φιλοξενούν ασυνόδευτους ανηλίκους, παραδέχτηκε ότι εκκρεμούν οι πληρωμές του 2022, οι οποίες όμως «θα γίνουν άμεσα».

Πηγή www.kathimerini.gr




ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot