Στην λήψη νομικών μέτρων κατά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ κατευθύνεται ο δήμος Χίου, μετά την διαπίστωση ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις και παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο οι συνθήκες στο hot spot εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες.
Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή του δημοτικού συμβουλίου Χίου, όπου με εισήγηση του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού και με τις προτάσεις της νομικής υπηρεσίας του δήμου το σώμα θα κληθεί να αποφασίσει τι συγκεκριμένα νομικά μέτρα πρέπει να λάβει και σε ποια κατεύθυνση.
Εκείνο που φαίνεται να βρίσκεται στον πυρήνα των σκέψεων της δημοτικής αρχής είναι η μη τήρηση ορισμένων όρων της σύμβασης του χρησιδανείου παραχώρησης της ΒΙΑΛ, όπως για παράδειγμα η μη περίφραξη όλου του παραχωρηθέντος χώρου και κυρίως και επί της ουσίας οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν από πλευράς συντήρησης των υποδομών και διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.
Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες των παρακείμενων της ΒΙΑΛ γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και γενικότερα στον οικισμό του Χαλκειούς.
Λιγότερο φαίνεται να τίθεται ζήτημα για την λεγόμενη επέκταση του καταυλισμού, με την πρόσφατη εγκατάσταση σκηνών, αφού αυτό έγινε εκτάκτως λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών και εν όψει του επερχόμενου χειμώνα και σε χώρο που περιλαμβάνεται στην σύμβαση παραχώρησης. Παρά ταύτα και τούτο καθίσταται επιβαρυντικό στοιχείο, καθότι επιβαρύνονται οι ελλιπείς ή και ανύπαρκτες υποδομές του καταυλισμού από τον επιπλέον πληθυσμό.
Η δημοτική αρχή φαίνεται να επιδιώκει την εκκένωση και απόδοση στον δήμο του ακινήτου της ΒΙΑΛ, στην αρχή με την αποστολή εξωδίκου και εν συνεχεία με την κατάθεση αγωγής.
Ωστόσο, γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο κινείται μάλλον στην σφαίρα του ανέφικτου όχι ενδεχομένως από νομικής απόψεως αλλά κυρίως πρακτικής, καθότι είναι απίθανο να βρεθεί δικαστήριο που μπορεί να αποφασίσει και να διατάξει κάτι τέτοιο, δηλαδή να βρεθούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι (όσος θα είναι τότε ο πληθυσμός της ΒΙΑΛ) στους δρόμους της Χίου.
Υπό την έννοια αυτή οι κινήσεις της δημοτικής αρχής φαίνεται να στοχεύουν μάλλον στην άσκηση πίεσης στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην κυβέρνηση γενικότερα, με στόχο αφενός την τήρηση των όρων της σύμβασης και την βελτίωση των εν γένει συνθηκών στην ΒΙΑΛ και αφετέρου την αποσυμφόρηση του νησιού με ταχύτερους ρυθμούς, ώστε οι υπάρχουσες δομές να μπορούν αξιοπρεπώς να φιλοξενούν όσους παραμένουν στο νησί.
Πηγή: astraparis.gr
Πηγή: Ο δήμος Χίου κατά Μουζάλα για το μεταναστευτικό -Θα κινηθεί νομικά κατά του υπουργείου | iefimerida.gr