Τον κίνδυνο να κλείσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης, αφού δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει επαρκώς εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης εξειδικευμένων γιατρών, επισημαίνει στο ethnos.gr ο διευθυντής της ΜΕΘ, Κωνσταντίνος Στόκκος.
Όπως αναφέρει, σε λίγες ημέρες για τη ΜΕΘ θα είναι διαθέσιμος μόνο ένας εντατικολόγος και μία αναισθησιολόγος, η οποία, μάλιστα μετακινείται αναγκαστικά, όποτε υπάρχει η δυνατότητα, από άλλη κλινική του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται στο οργανόγραμμα πέντε οργανικές θέσεις γιατρών για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι πολλές φορές κρίθηκε ως επιτακτική η διακομιδή ασθενών με βαριά νοσήματα σε ΜΕΘ νοσοκομείων άλλων πόλεων, αφού δεν υπήρχε στο «Μαμάτσειο» επαρκής αριθμός γιατρών, για να τους εξυπηρετήσει.
«Αυτήν τη στιγμή είμαστε στη ΜΕΘ δύο εντατικολόγοι, αλλά ο ένας ζήτησε και πήρε οργανική θέση σε άλλο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, αυτό των Γιαννιτσών, αφού δεν άντεχε άλλο την κατάσταση λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας. Σε λίγες μέρες θα φύγει από εδώ και ουσιαστικά η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας δε θα μπορεί να λειτουργήσει με έναν εντατικολόγο και μία μετακινούμενη αναισθησιολόγο. Έστειλα επιστολές για το πρόβλημα παντού και η Γ΄ ΥΠΕ μας ενημέρωσε ότι θα προκηρύξει θέση εντατικολόγου. Αναμένουμε να δούμε, αν τελικά θα γίνει η προκήρυξη. Σήμερα στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας υπάρχουν τρεις γιατροί για τη ΜΕΘ. Δυστυχώς, η Γ΄ ΥΠΕ δεν έδωσε στο υπουργείο ακριβή στοιχεία για τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων στην περιοχή ευθύνης της», λέει στο ethnos.gr ο κ. Στόκκος.
Κατά τον ίδιο, σήμερα στη ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης υπάρχουν τέσσερις κλίνες, οι οποίες σε περιόδους μεγάλης ανάγκης μπορούν να αυξηθούν σε έξι ή ακόμα και σε εφτά.
«Λειτούργησε πολύ καθυστερημένα η ΜΕΘ»
Σύμφωνα με τον κ. Στόκκο, το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης εξυπηρετεί περίπου 120.000 πολίτες από τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σε σύγκριση με τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής περιθάλπει διπλάσιο ή και τριπλάσιο αριθμό ασθενών.
Όπως λέει, αν και προβλεπόταν στο οργανόγραμμα πέντε θέσεις γιατρών για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του για πολλά χρόνια δε λειτουργούσε ΜΕΘ. Μάλιστα, το 2018 προκηρύχθηκαν θέσεις για τέσσερις εντατικολόγους επιμελητές Β΄, οι οποίοι, όμως, τελικά, αν και προσελήφθησαν για την Κοζάνη, μετακινήθηκαν σε νοσοκομεία άλλων πόλεων ή σε άλλες κλινικές του «Μαμάτσειου», με αποτέλεσμα ούτε τότε να λειτουργήσει η ΜΕΘ.
«Έβλεπα το… χάλι και ξεκίνησα προσπάθεια να ξεκινήσει η λειτουργία της ΜΕΘ. Έστειλα παντού επιστολές. Σε κυβέρνηση, σε ΥΠΕ και όλους τους συναρμόδιους φορείς. Έφτασα μέχρι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μετά από πολλές πιέσεις δικές μου αλλά και εξαιτίας του covid-19, αφού δεν ήξεραν πού να πάνε τους ασθενείς που χρειάζονταν διασωλήνωση, λειτούργησε η ΜΕΘ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020. Όμως και αυτό έγινε με μεγάλη καθυστέρηση. Μάλιστα, στη ΜΕΘ μας έστειλαν κάτι… αρχαίους αναπνευστήρες και κάποιοι από αυτούς ήταν επικίνδυνοι», λέει ο κ. Στόκκος.
Σιγά - σιγά οργανώθηκε η ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης και άρχισε να λειτουργεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
«Όμως και πάλι δεν έγινε διορισμός γιατρών, αφού υπήρχαν τρεις κενές οργανικές θέσεις. Βγήκε η προκήρυξη, προσελήφθησαν γιατροί, αλλά τελικά από τους πέντε μείναμε τρεις, εκ των οποίων η μία μετακινείται από το Αναισθησιολογικό στη ΜΕΘ, προκειμένου να λειτουργήσει η μονάδα. Όλα αυτά σε μία περιοχή που χτυπήθηκε σκληρά από τον κορονοϊό. Μάλιστα, για οκτώ μήνες η διοίκηση του νοσοκομείου μας ανάγκαζε τους δύο εντατικολόγους να κάνουμε και τον αναισθησιολόγο, αν και δεν είχαμε την απαραίτητη εκπαίδευση. Ενημέρωσα για το θέμα την Εισαγγελία, αλλά ουδέποτε έγινε κάτι. Προφανώς, κάποιοι δε θέλουν να λειτουργεί ΜΕΘ στην Κοζάνη. Αυτό δείχνει η κατάσταση, αφού δε γίνονται διορισμοί», τονίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ Κοζάνης.
«Δρομολογήθηκε το θέμα»
Πηγές από τη διοίκηση του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης ανέφεραν στο ethnos.gr ότι η ΜΕΘ δεν πρόκειται να κλείσει, αφού έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες υπηρεσιακά και το πρόβλημα πολύ σύντομα θα επιλυθεί.