Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν, οι συζητήσεις περί συνεργασιών με αεροπορικές εταιρείες παραμένουν ζωντανές, οι επενδυτές είναι καθ’ οδόν αλλά το θεσμικό πλαίσιο εξακολουθεί να μην υφίσταται.
Ο λόγος για το νομοσχέδιο «Ιδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών», που συντάχθηκε προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων της χώρας. Το σχέδιο νόμου ετέθη σε δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο του 2016, ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και στη συνέχεια επρόκειτο να πάρει άμεσα τον δρόμο για τη Βουλή.
Ωστόσο, τα σχέδια του υπουργείου Υποδομών ήταν διαφορετικά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Μετά τη δημόσια διαβούλευση έγιναν τροποποιήσεις, αλλά το νομοσχέδιο παραμένει σε κάποιο συρτάρι στου Παπάγου (σ.σ. υπουργείο Υποδομών). Πότε ακριβώς θα πάει στη Βουλή παραμένει άγνωστο, με αποτέλεσμα και οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές να έχουν «παγώσει». Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε προ ημερών, κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων νήσων, ως προτεραιότητα τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων έως την επόμενη άνοιξη. Μέχρι στιγμής, όμως, τίποτα δεν έχει γίνει και οι αισιόδοξες προβλέψεις θέλουν την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Ιανουάριο του 2018.
Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των υδροπλάνων από το λιμάνι της Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι τα λιμάνια στους Παξούς και στην Πάτρα αποτελούν σήμερα τα μόνα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια μαζί με εκείνο της Κέρκυρας. Το σκάφος Quest Kodiak, οκτώ θέσεων, προχώρησε σε αλλεπάλληλες προσθαλασσώσεις και αποθαλασσώσεις από τον λιμένα της Κέρκυρας.
Οι δοκιμαστικές πτήσεις ξεκίνησαν από τον φορέα διαχείρισης των υδατοδρομίων «Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε.» σε συνεργασία με την εταιρεία K2 Smart Jets και τους ιαπωνικούς ομίλους Setouchi Holdings και Mitsui & Co. Οι δύο ιαπωνικές εταιρείες προχώρησαν πριν από περίπου έναν χρόνο στην εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας υδροπλάνων τύπου Quest. Γεγονός το οποίο ενισχύει το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών για τη δραστηριοποίηση στη χώρα μας όπου βλέπουν σημαντικές προοπτικές διοχέτευσης των προϊόντων τους μετά την ολοκλήρωση του δικτύου υδροπλάνων. Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε.» έχει αναλάβει την αδειοδότηση άλλων τεσσάρων υδατοδρομίων της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας και του Μεγανησίου.
Οι συνεργασίες
Στο μεταξύ, σε συνεχείς συζητήσεις βρίσκεται η εταιρεία K2 Smart Jets με αερομεταφορείς για πιθανές συνεργασίες. Στόχος είναι η τροφοδότηση των αεροπορικών δρομολογίων με νησιά στα οποία θα εκτελούν πτήσεις υδροπλάνα. Οι έως τώρα σκέψεις θέλουν τις εταιρείες υδροπλάνων να προχωρούν σε μια μορφή συνεργασίας με τους αερομεταφορείς, ώστε να μεταφέρουν επιβάτες από νησιά ή χερσαίους προορισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν αεροδρόμια, προς νησιά όπου εκτελούνται τακτικά αεροπορικά δρομολόγια. Η συνεργασία των δύο πλευρών αφορά τη διευκόλυνση των επιβατών που θα προχωρούν σε κρατήσεις μέσω ενός καναλιού και όχι σε δύο κρατήσεις χωριστά (μία για το αεροπορικό εισιτήριο και μία για την πτήση με υδροπλάνο).
Καθημερινή