Το στρατηγείο θα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος, ενώ 50 τουλάχιστον στελέχη θα εκπαιδευτούν ώστε να αποκτήσουν εξειδίκευση πάνω στο σύστημα επιτήρησης
Με την απειλή των Τούρκων για μία νέα μαζική απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων από μετανάστες και πρόσφυγες να είναι σε πλήρη ισχύ και τις τουρκικές ακταιωρούς να σπρώχνουν καθημερινά βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά ένα έργο κομβικής σημασίας. Πρόκειται για το εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης, το «άγρυπνο» μάτι των θαλάσσιων χωρικών υδάτων της χώρας μας.
Τα θαλάσσια σύνορα της χώρας θα βρίσκονται υπό επιτήρηση 24 ώρες το 24ωρο. Συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν 35 σταθμοί αισθητήρων εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων ενώ δύο βαν, πλήρως εξοπλισμένα θα μετακινούνται όπου χρειάζεται για να συμπληρώνουν τις επιχειρησιακές ανάγκες. «Η χώρα μας με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο θαλάσσιο χώρο της από όλες τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της. Παράλληλα υπάρχει διευκόλυνση στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας» λέει στο Open TV ο Νίκος Σπανός, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, του Λιμενικού σώματος.
powered by Rubicon Project
Οι σταθμοί επιτήρησης κυρίως θα βρίσκονται στον «ευαίσθητο» χώρο του ανατολικού Αιγαίου καθώς και στην Κρήτη. Μάλιστα, θα είναι εξοπλισμένοι με ραντάρ, θερμική κάμερα, σταθμό βάσης AIS, και θα υποδεικνύει από που απέπλευσε και ποιος ο προορισμός του κάθε σκάφους. Παράλληλα, θα είναι εξοπλισμένοι με ηλεκτρικές επικοινωνίες και μετάδοση δεδομένων στο κέντρο επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο.
«Όσο δεν υπάρχει αυτό το σύστημα τόσο περισσότερα έξοδα καταναλώνει το ελληνικό κράτος, είτε από καύσιμα είτε από την κόπωση των ανδρών του λιμενικού οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό» προσθέτει ο κ. Σπανός. Το στρατηγείο θα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού σώματος, ενώ 50 τουλάχιστον στελέχη θα εκπαιδευτούν ώστε να αποκτήσουν εξειδίκευση πάνω στο σύστημα επιτήρησης.
https://www.ethnos.gr/ellada/112226_ethniko-systima-thalassias-epitirisis-me-ilektronika-matia-sto-aigaio