Πιέσεις να διορθώσει το λάθος του αναφορικά με την προκήρυξη 1Κ/2017 για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, τετρακοσίων τεσσάρων (404) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δικαστήρια και Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας -γραμματείς Δικαστηρίων) ασκούνται από υποψηφίους στο ΑΣΕΠ μετά την δικαστική απόφαση με την οποία «παγώνει» τη διαδικασία.
Όπως έχει γράψει η ιστοσελίδα, η υπόθεση αφορά την αλλαγή στάσης του ΑΣΕΠ στον τρόπο προσμέτρησης των μορίων από μεταπτυχιακούς τίτλους και συγκεκριμένα ποιοι κρίνονται συναφείς με το αντικείμενο των θέσεων, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός οριστικών πινάκων περίπου 140 επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων, δηλαδή το 35% της αρχικής λίστας.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι:
-Με προσωρινή διαταγή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών «πάγωσε» το διαγωνισμό λόγω αυθαίρετων διαδικασιών.
-Οι διαμαρτυρίες των υποψηφίων με βασικό επιχείρημα «πώς είναι δυνατόν το ΑΣΕΠ να θεωρεί ότι με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών δεν μπορείς να ασκήσεις καθήκοντα γραμματέα Δικαστηρίου», και στην aftodioikisi.gr είναι καθημερινές.
το ίδιο το ΑΣΕΠ με επίσημη ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο διαγωνισμός θα κριθεί στα δικαστήρια (σ.σ. δηλαδή, στην ουσία καλεί τους υποψηφίους να στραφούν κατά της 1Κ/2018), ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής δεν έχει βάλει το συγκεκριμένο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας που πρόκειται να συνεδριάσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας (σ.σ. πιθανότατα την Τετάρτη).
«Αλγεινή εντύπωση» η μεταστροφή του ΑΣΕΠ
Στο θέμα αναφέρεται και ο Δρ. Ηλίας Κολλύρης, Δικηγόρος, ο οποίος απαντώντας μέσω της aftodioikisi.gr στα σχετικά ερωτήματα των υποψηφίων τονίζει:
Είναι γεγονός ότι το ΑΣΕΠ μπορεί να διαφοροποιηθεί ως προς την κρίση μεταξύ προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων.
Ωστόσο προκαλεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση στην προκειμένη περίπτωση ότι:
α) ότι ο ίδιος φορέας δέχθηκε ως επαρκή για την κάλυψη των αναγκών της προς κατάληψη θέσης ΠΕ Γραμματέων όλα τα βασικά πτυχία ΑΕΙ που περιλαμβάνονται στην οικεία προκήρυξη και περιέργως πως όχι τα αντίστοιχα μεταπτυχιακά / διδακτορικά ή προϋπηρεσία ωσάν π.χ. ο αρχαιολόγος να μπορούσε να κάνει μεταπτυχιακό σε άλλη κατεύθυνση π.χ. στη νομική,
β) μετέβαλε άποψη, παρά το ότι κρίνοντας σχετικά θετικά συνάφειες τίτλων και προϋπηρεσία, είχε ήδη διαθέσει προσωπικό ως ΙΔΟΧ στα δικαστήρια της χώρας, όπου αναμφισβήτητα δημιουργείται σήμερα μείζονα αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία τους και αναρωτιόμαστε σοβαρά τι άλλαξε στο μεσοδιάστημα, ώστε να αλλάξουν τα κριτήρια, καθώς το ΑΣΕΠ δεν στερείται προφανώς σοβαρότητας και ικανού προσωπικού
γ) βάσει της εξειδικευμένης εμπειρίας του γραφείου μας για πρώτη φορά στα χρονικά το ΑΣΕΠ φέρεται να μην έχει καθαρογράψει τις αποφάσεις που αφορούν τη σχετική κρίση για έκαστο υποψήφιο ταυτόχρονα με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων.
Ελπίζουμε το ΑΣΕΠ να επανεξετάσει την υπόθεση καθώς πρόκειται για μείζον ζήτημα αξιοπιστίας του και να μην παραπέμπει σε χαλεπούς καιρούς τους υποψηφίους σε δικαστικές διενέξεις.
Σε κάθε περίπτωση, ως και το ίδιο αναφέρει σε δελτίο τύπου του, ενδείκνυται η ατομική δικαστική διεκδίκηση για λόγους δικονομικής ασφάλειας και ανάδειξης εκάστης περίπτωσης.