Μπορεί η απόκτηση των Γαλλικών φρεγατών Belharra και οι διαπραγματεύσεις για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το Πολεμικό Ναυτικό όμως τα Στελέχη του «τρέχουν» ταυτόχρονα και τα προγράμματα εξοπλιστικής ενίσχυσης σε εναέρια μέσα. Με τα Αμερικανικά ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo να αποτελούν το νέο πανίσχυρο όπλο του Στόλου που εκτινάσσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα A900 να αλλάζουν εποχή για το Πολεμικό Ναυτικό αφού για πρώτη φορά ενισχύεται με Unmanned οπλικό σύστημα.
Η συμφωνία που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα με την εταιρεία ALTUS LSA για την απόκτηση πέντε μη επανδρωμένων ελικοπτέρων A900 ήταν το αποτέλεσμα της ανάγκης του Πολεμικού Ναυτικού να βάλει στο οπλοστάσιό του ένα ακόμα «εργαλείο» για αποστολές ναυτικής επιτήρησης. Και μάλιστα το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει με διαδικασίες fast track έτσι ώστε ακόμα και μέσα στους πρώτους μήνες του 2022-τον Απρίλιο σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία-τα πρώτα A900 να έχουν καταστεί πλήρως επιχειρησιακά και να αποτελούν ήδη οπλικό σύστημα ενσωματωμένο στις φρεγάτες του Στόλου. Με το συνολικό κόστος να αγγίζει σύμφωνα με πληροφορίες τα 2 εκ ευρώ και για τα πέντε A900 και να περιλαμβάνει και την εκπαίδευση των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα νέα UAV μαζί με τα οργανικά ελικόπτερα του ΠΝ θα αποτελούν τα «μάτια» κάθε πλοίου αφού θα «σαρώνουν» σε μεγάλη ακτίνα τη θάλασσα γύρω από τις Μονάδες από τις οποίες θα επιχειρούν. Με δυνατότητα προσνήωσης και απονήωσης από κινούμενη φρεγάτα θα μπορούν να πετούν συνεχώς για τέσσερις ώρες σε ακτίνα έως και 25 χλμ από το πλοίο. Θα φτάνουν σε υψόμετρο έως και 10.000 πόδια ενώ θα κινούνται με ταχύτητα που θα αγγίζει τα 58 χλμ την ώρα. Τα A900 με προδιαγραφές ΝΑΤΟ θα δίνουν συνεχώς εικόνα από την επιφάνεια της θάλασσας στο πλοίο-βάση αποτελώντας ουσιαστικά ένα πολύτιμο εργαλείο για πολλαπλές αποστολές από την επιτήρηση και τον έλεγχο θαλάσσιων περιοχών έως τη στοχοποίηση εχθρικών Μονάδων.
Η συμφωνία εκτός από την απόκτηση των πέντε μη επανδρωμένων A900 προβλέπει την εκπαίδευση των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και της ΥΠΑ για τον χειρισμό αλλά και τη συντήρηση του συστήματος. Επιπλέον στα πλοία-βάσης θα τοποθετηθούν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά βοηθήματα ενώ προβλέπεται και η συνεχής τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των Unmanned ελικοπτέρων.
Όμως χωρίς αμφιβολία το μεγάλο project του Στόλου στα εναέρια μέσα αποτελούν τα υπερσύγχρονα Αμερικανικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo. Με την απόκτησή τους να προκαλεί ήδη αναστάτωση στον Τουρκικό στόλο και συγκεκριμένα να είναι ο μελλοντικός εφιάλτης των Τουρκικών υποβρυχίων. Συνολικά επτά MH-60R αναμένεται να αποκτήσει το Πολεμικό μας Ναυτικό με τα Στελέχη του να καταβάλουν προσπάθεια ώστε τα πρώτα δύο να έχουν παραληφθεί ακόμα και εντός του 2022.
Ήδη οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει με προτεραιότητα την εκπαίδευση των πληρωμάτων τα οποία θα επανδρώσουν τα Romeo. Έδαφος φαίνεται να κερδίζει το ενδεχόμενο τελικά να μην ταξιδέψουν στις ΗΠΑ Στελέχη του ΠΝ για να εκπαιδευτούν πάνω στα Romeo αλλά για κέρδος χρόνου αυτό να γίνει στην Ελλάδα και στη «φωλιά» των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων του Στόλου στο Κοτρώνι Μαραθώνα. Από Αμερικανούς εκπαιδευτές οι οποίοι ούτως ή άλλως θα έρθουν στην Ελλάδα μαζί με τα πρώτα MH-60R.
Πηγή newpost.gr